İzmir Buca’da CHP’li belediyenin işçileri taşeronlaşmaya karşı direnişte

26 Aralık günü Buca Belediyesi önünde direnişlerini sürdüren Buca Belediyesi işçilerini ziyaret ettik.

Direnişlerinin 32. gününde morallerinden ve mücadele azimlerinden hiçbir şey kaybetmemiş olan Buca belediye işçileri, direnişlerini yalnızca kendi işten atılma ve sendikasızlaştırma sorunları için değil, torba yasası gibi tüm işçi sınıfını ilgilendiren saldırılara karşı ilerlettiklerini belirttiler.

Sizlerle direnişçi Buca işçisi Ziver ile yaptığımız röportajı paylaşıyoruz:

İC: Direnişiniz nasıl ve neden başladı?
Buca işçileri: Geçtiğimiz yıl 18 kişiyi işten çıkarmışlardı. Taşeronlaşmanın etkisi ile yeni işten çıkarmaların olacağını ve saldırıların sürekli olacağını biliyorduk. O yüzden belediye önünde taşeronlaştırmaya karşı bir basın açıklaması düzenledik ve basın açıklamasının sonrasında yedi kişi işten atıldık. Direnişimiz böyle başladı.

İC: Halen içeride çalışmakta olan arkadaşlarınızdan destek alabiliyor musunuz?
Buca İşçileri: Evet. İçeride de birlik halindeyiz. Pek çok arkadaşımız her iş çıkışında yanımıza geliyor. Hatta bugünkü basın açıklamamıza da pek çok arkadaşımız katıldı. Patron da buna karşı boş durmuyor tabii. Yılbaşından sonra 40 işçinin daha işine son vereceği söyleyerek bize olan desteği azaltmaya çalışıyor. Ayrıca tente şeklinde kurduğumuz şeye “çadır” deyip yasak olduğunu belirterek bize saldırılar düzenleyip moralimizi bozmaya ve içerideki destekçi arkadaşlarımızı da ürkütmeye çalışıyorlar. Ama boşuna. Arkadaşlarımız destek vermeyi, biz de kararlı bir biçimde beklemeyi sürdürüyoruz.

İC: Herhangi bir sendika ile bağlantıya geçtiniz mi?
Buca İşçileri: Genel-İş 5 no’lu şube ile iletişime geçtik. Ama onlar bizi geri çevirdi ve tüm taşeronda örgütlenene kadar bizim için bir şey yapamayacaklarını söyleyip başlarından savdılar.

İC: Sizinle çok benzer sebeplerle direnişte olan başka pek çok işyeri var. Onlarla bir bağınız var mı? Çünkü bakıldığı zaman pek çok direniş var, ancak hep birbirimizden uzak bir şekilde mücadele etmekteyiz ve bu yüzden potansiyelimize rağmen güçsüz kalıyoruz. Siz bu sorunu aşmak için neler yapıyorsunuz?
Buca işçileri: Çok doğru, bizler işçi olduğumuz için, işçi sınıfı olduğumuz için direnişteyiz. Bunu kavradığımızdan beri direnişimizi sürdürüyor, hakkımız olanı arıyoruz. Düşünebiliyor musunuz, hadi çalışmayız işten atılırız ben bunu anlarım. Ama çalışıyoruz, hem de çok. Buna karşın sadece hakkımızı istiyoruz ve işten atılıyoruz! Diğer işçiler de bu durumdalar. Bizler de İzmir’de UPS işçilerini ziyaret ettik, onlar da bize destek sunuyorlar. Ayrıca Buca halkının da büyük desteğini alıyoruz. Kimi evinde pişirdiği yemeği bizimle paylaşıyor, kimi basın açıklaması ve yürüyüşlerimize katılıyor. Sizin gibi daha pek çok gazete ve işçi dostları da sağ olsunlar bizi yalnız bırakmıyorlar. Ama esas ihtiyacımız işçiler. Direnen ve direnmeye hazırlananlar. Biz de onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bakalım yeni çıkan torba yasasına. Hepimiz bu torbanın içindeyiz!

26 Aralık 2010

Yorumlar kapalıdır.