Metal – Şu denetlemeler de olmasa…

Fabrikada iş elbisesi, eldiven, çelik burunlu ayakkabı ve baret senede bir anca verilir. Ama kullanılış süresine bakarsanız; kiminin üç, kiminin altı ay ömrü vardır. Üzerimizdeki elbiseler ve ayakkabılarımız paramparça dâhi olsa, yenisini istediğimizde son elbise alış tarihimize bakıyorlar ve eğer süremiz altı aydan az ise kesinlikle yenisini vermiyorlar. Vermeme nedenlerini ise şöyle açıklıyorlar: “Dikkatli kullansaydınız, yırtılmazdı.”

Daha önce fabrikayı denetlemeye gelen iş güvenliği uzmanına da durumu anlattık; fakat eskiden devletin bünyesinde çalışıp maaşını devletten alan bu uzmanlar,4857 sayılı iş kanununda yapılan değişiklikle, artık maaşlarını anlaşma yapıp belirli zamanlarda göstermelik denetlemeler yaptıkları şirketlerden alacaklar. Bu da demek oluyor ki iş güvenliği uzmanı da artık bizim gibi patrona çalışan, maaşlı işçi durumuna düşürüldü. Bu durumdaki bir iş güvenliği uzmanından da mucize beklememek lazım.

Nitekim iş güvenliği uzmanı anlattıklarımızı dinledi, fakat değişen hiçbir şey olmadı. Derken bu hafta ise birden herkese yeni ayakkabı dağıtıldı. Yeni elbise ve baretler de geldi ve onların da yakında dağıtılacağı söylendi. Biz de haliyle “hayırdır!” diye sormak durumunda kaldık. Mesele anlaşıldı tabii. Bakanlıktan müfettişler fabrikayı denetlemeye geleceklermiş bu ay… Meğerse tüm hazırlıklar bunun içinmiş.

Müfettişler geldiğinde bizi temiz ve yeni giysiler içinde görüp gidecekler ve patron da geçer not alacak müfettişlerden. Peki, ya biz işçiler için değişen ne olacak? Her şey kaldığı yerden devam edecek, diğer sıkıntılarımız gibi elbise sıkıntımız da devam edecek. Elbise alabilmek için denetleme tarihini iple çekmenin de faydası yok. Bize göstermelik değil, köklü değişiklikler gerekiyor. Bunun yolu da kimseden medet ummadan, işçiler olarak kendi gücümüzün farkına varıp birlik olmamızdan geçiyor.

Yorumlar kapalıdır.