Tekstil – Hakkımız için mücadele etmediğimizde kazanamayız

Merhaba arkadaşlar,

Ben tekstil sektöründe çalışıyorum. Daha önce çalıştığım tekstil atölyesindeki patronun bize yaptığı baskıları anlatmak istiyorum. Bu atölyede çalışırken patronlarımız sürekli hızlı üretim için bize baskı yapıyordu. Oysaki biz işçiler yeteri kadar iş çıkarıyorduk. O kadar çalışmamıza rağmen patronun gözü doymuyordu. Patron parayı kazandıkça bizlerden kısmaya çalışıyordu. Biz işçiler de ücretimiz artsın diye sürekli zam talebinde bulunuyorduk ama patronun işine gelmediği için bizi duymazlıktan geliyordu ve bir sürü bahane uyduruyordu. Bahane hazır, diğer patronların uydurduğu bahanelerin aynısı; yeterince üretim yapılmaması ve kriz… Zaten başka bir şey uydursalar şaşardım.

Bir patron zam vermek istemiyorsa ya yeteri kadar üretim yok diyor, ya da kriz var diyor, olan biz işçilere oluyor. Oysaki bu atölyede 70 bin TL kâr eden patron bize zam vermemek için inkâr ediyordu kazandığını. Ben de çalışmamın karşılığını alamadığım için bu tekstil atölyesinden ayrıldım ve 3 ay sonra başka bir tekstil atölyesinde işbaşı yaptım. Bir ara yeni çalıştığım yerde eski patronumu gördüm ve ona sordum burası da sizin mi diye. Hayır, ben daha önce burada çalışıyordum dedi ve bana dert yanmaya başladı: Bizim şirketin aylık geliri 70 bin TL idi şimdiyse, 10 bin TL’ye inmiş diyor. Buna çok şaşırdım benim çalıştığım yer eskiden 70 bin TL kazanırken şimdi 10 bin TL diyor. Gerçi ne kadar doğru söylediği de muamma. Bizler evimize 10 kuruş götüremezken, onlar para beğenmiyorlar.

Şimdi daha iyi anlıyorum ne kadar bedavaya çalıştığımızı ve ne kadar az paraya çalıştığımızı. Bizlerin çalışarak hayatta bir arada göremeyeceğimiz parayı patronlar bir ayda kazanıyorlar. Tam da bu durumlarda, hatanın biz işçilerde olduğunu düşünüyorum. Çünkü çalışıp, üretenler bizlerken hakkımızı savunmayanlar da bizleriz ve hakkımız için mücadele etmediğimizde kazanamayız. Eğer birlik olup, örgütlenip, mücadele edersek inanıyorum ki hakkımız olanı alırız.

Yorumlar kapalıdır.