Büyük Kadın Yürüyüşü gerçekleşti

İşçi Cephesi’nin de destekleyicisi olduğu Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun organize ettiği Büyük Kadın Yürüyüşü, 24 Temmuz saat 14.00’te Tünel Meydanı’nda başladı. Kadın kortejinin en önünde, 19 Temmuz gecesi baba evinde diz çöktürülüp, göğsüne ve karnına tabancayla ateş edilerek öldürülen Ceylan Soysal’ın fotoğrafı yer aldı. Kortejde ayrıca kadın cinayetlerini temsilen siyah renkli kumaşa sarınan bir tabut, kadınlar tarafından taşındı. İkinci tabutu ise, Şefkat-Der sığınma evinde yaşayan, fiili olarak ölüm tehdidi altındaki kadınlar taşıdı; kadınlar kanlı beyaz kefene sarılmıştı ve yüzlerinde öldürülen Ayşe Paşalı’nın maskesi vardı.

Yürüyüşte atılan sloganlarda kadın cinayetlerinin politik niteliğine dikkat çekildi ve basın metninde, “Koruma talebiyle başvuran kadınlara koruma vermeyen savcılık ve mahkemeler kadın cinayetlerinin sorumlusudur. Koruma kararı alınan kadınları korumayan, şikayet için gelen kadınları katillerinin kucağı olan evlerine geri yollayan polis ve jandarma kadın cinayetlerinden sorumludur.” denildi.

Kadın Bakanlığının, kadınların bizzat ezildiği ve öldürüldüğü ‘aile’ye havale edilerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak değiştirilmesini eleştiren kadınlar, Bakan Fatma Şahin’in öne sürdüğü kelepçe yönteminin kadınları korumaya yetmeyeceğini, öncelikle yasaların değişmesi gerektiğini vurguladılar.

Talepler şu şekilde dile getirildi ; “Kadınların talepleri oldukça açık ve nettir: Öldürülmeden önce ve gerçek koruma istiyoruz. Kadın cinayetlerinin önüne geçecek bir kadın bakanlığı istiyoruz. Kadın katillerine indirim değil, ağır ceza verilmesini sağlayan mücadelemizi, şimdi de bu taleplerimizin yerine getirilmesini sağlamak üzere yürütüyoruz. Toplumun her kesiminden kadınları bir araya getirmeyi başaran yürüyüşümüzün, kadın cinayetlerini durduracak taleplerimizin yerine getirilmesini de sağlayacağına inancımız tamdır.”

Yorumlar kapalıdır.