Filistinli tutsaklar itaatsizlik kampanyası başlattıklarını ilan ettiler

Addameer (Vicdan) Tutsaklara Destek ve İnsan Hakları Derneği

Açlık Grevindeki Tutsaklar İle Dayanışmaya Çağırıyor

Ramallah, 27 Eylül 2011 – İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli tutsaklar, son aylarda İsrail Cezaevi İdaresi (İCİ/IPS) tarafından kendilerine uygulanan artan cezalandırıcı tedbirler dizisini protesto için itaatsizlik kampanyasının başladığını ilan ettiler.

İCİ ‘nin Filistinli tutsaklar üzerinde artan kısıtlamaları ve bunun sonucunda tutsakların tutukluluk koşullarının kötüleşmesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 23 Haziran 2011’de Filistinli tutsakların tutukluluk koşullarına ilişkin politika değişikliğini ilan etmesinin hemen ardından başladı. Koşullarla ilgili yaygın ve yinelenen uluslararası kınamaya karşın mevcut koşulların “çok cömert” olduğunu ileri süren Netanyahu, bir dizi belirsiz cezalandırıcı tedbirin uygulanacağını ilan etti; uygulamanın sonuçları, tutsakların eğitime, kitaplara ve aile ziyaretlerine erişiminden İCİ ‘nin cezalandırma amacıyla tecride ve para cezalarına başvurmasına kadar uzanıyor.

Sonuç olarak tutsaklar, bu haftadan başlayarak her hafta çarşamba, perşembe ve cumartesi günleri açlık grevi yapmaya karar verdiler. Tutsaklar ayrıca kampanyalarının, tutsak üniformalarını giymemek, günlük yoklamalara katılmamak veyahut başka herhangi bir İCİ talebine uymamak dahil bir dizi diğer itaatsizlik biçimleri içereceğini ilan ettiler.

Bir grup tutsak ise İCİ’nin “güvenlik” gerekçelerini istismar ederek tecride başvurmasına son verilmesi talebiyle süresiz açlık grevi başlatmaya karar verdi. Bazıları 10 yıldır tecritte olan 20 tutsak halihazırda “güvenlik” gerekçesiyle tecritte bulunuyor. Açlık grevleri özellikle son üç yıldır tecritte tutulan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadat’ın tecridinin sona erdirilmesine odaklanıyor.

İlaveten Ramon hapishanesindeki tutsaklar da İsrail Kamu Güvenliği Bakanı ile 27 Eylül’de yaptıkları görüşmede İCİ’nin tecridi kötüye kullanmasına, özellikle aile ziyaretlerine kısıtlamalar getirilmesi ve para cezaları şeklindeki toplu cezalandırmaya, devamlı baskınlar, aşağılayıcı aramalar ve tutsakların avukat ziyaretlerine götürülüp getirilirken el ve ayaklarının kelepçelenmesine son verilmesini içeren taleplerinin karşılanmaması üzerine süresiz açlık grevi başlattı. Talepler ayrıca tutsakların üniversite eğitimine erişim haklarını geri verilmesine ve başta yeterli tedavi sağlanarak yüzlerce hasta ve yaralı tutsağın sağlık durumlarının iyileştirilmesine odaklandı.

Addameer, Filistin Kurtuluş Örgütü’nü halen İsrail hapishanelerinde ve gözaltı merkezlerinde tutulan tüm Filistinli ve Arap siyasi tutsaklar serbest bırakılmadıkça müzakerelere geri dönmeme tutumundan ödün vermemeye çağırır. Addameer ayrıca tüm siyasi partileri, insan hakları alanında çalışan kurum ve dernekleri itaatsizlik kampanyalarında tutsakları desteklemeye çağırır.

Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi tarafından Addameer resmi sitesinden çevrilmiştir.

Link: http://addameer.info/?p=2244

Yorumlar kapalıdır.