Ve isyan Amerika’ya sıçradı

Amerika’nın önde gelen finans kuruluşlarının bulunduğu sokak olan Wall Street 17 Eylül’den beri protestolara sahne oluyor. 4 Ekim’den bu yana San Francisco, Seattle, Chicago, Washington DC., Boston ve daha birçok şehre yayılan eylemlerde işgalcilerin talepleri; işsizlik sorununun giderilmesi, yolsuzluğa son verilmesi, sosyal harcamalardaki kesintilerin kalkması olarak sıralanıyor. Polisin baskılarına rağmen işgaller ve gösteriler gün geçtikçe artıyor.

Gösterilere ünlü sanatçıların, düşünürlerin ve gazetecilerin de desteği sürüyor. 2 Ekim’de Brooklyn Binası’na yürüyen 700 işgalcinin arasında film yönetmeni Michael Moore, aktris Susan Sarandon, filozof Noam Chomsky gibi isimler de vardı. Michael Moore kendi bloğunda “Haydi, Wall Street’i işgal etmeye!” çağrısına yer vermişti.

İşgalciler internetten destek çağrısı yapmaya devam ediyor. California’da Sacramento işgalindeki protestocular internet sayfalarında şu çağrıya yer verdiler: “Dünyayı değiştirmeye hazırlanıyoruz. Dünyadaki 200 şehir ile dayanışma içindeyiz. Bu global bir devrimdir. Bu zamana kadar sivil haklar, insan hakları, özgürlüğümüz ve hayallerimiz, zengin ve güçlü kişiler tarafından ayaklar altına alındı. Değişimi talep ediyoruz. Eşitliği talep ediyoruz. Artık kendi kendimizi yönetme zamanımız geldi. Biz yüzde 99’uz!”

Şimdi ise işgalciler 15 Ekim’de düzenlenecek olan “Kapitalizme karşı küresel direniş günü” için hazırlanma sürecinde. Kanada’nın yanısıra Avrupa ülkelerinden Almanya, İspanya, Yunanistan ve Fransa da direnişe destek verecek. Sendikalar, çeşitli öğrenci grupları, siyasi örgütler ve sivil toplum örgütleri de kapitalizme karşı direniş gününde alanlarda olacak.

Arap devrimci sürecinden etkilenen ve onunla dayanışma içinde olan işgalciler, Arap devrimlerinin gelip geçici bir bahar olmadığını, Wall Street işgalinin de sıradan bir “bahar” olmayacağını gösterdi. Amerika’nın ve dünya finansının kalbindeki bu son ayaklanma aslında işlerin kapitalistlerin istediği yönde gitmediğinin en güzel kanıtı oldu.

Yorumlar kapalıdır.