Hükümet ve yargı tecavüz suçunu meşru sayıyor!

Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu’ndan kadınlar bugün (8 Eylül) saat 13.00’te Taksim Meydanı’nda toplanarak tecavüz suçlarında savcılar, hakimler ve hekimlerin kadının beyanını esas almalarını, kadına istemediği bir gebelik süreci yaşatmayacak bir prosedür ile hızlı, güvenilir kürtaj hakkı sağlanmasını istedi.

“Tecavüze uğrayan kadınları doğurmaya zorlayan hukukunuz batsın” pankartı arkasında toplanan kadınlar, ‘Kürtaj haktır, tecavüz suçtur’, ‘Kürtaja karışma, tecavüzü engelle’, ‘Tecavüzcünün çocuğunu doğurmayacağız, istemediğimiz çocuğu doğurmayacağız’ şeklinde sloganlar attılar.

Kadınlar, tecavüz suçunun adil bir biçimde yargılanmadığı ve suçun bedelinin kadına yüklendiğine dikkat çekerek, son dönemde Isparta ve Karabük’te yaşanan tecavüz olaylarında gebe kalan kadınların kürtaj olma haklarının yargı tarafından “tecavüzde rıza” gerekçesiyle engellendiğini ifade ettiler. Bu sebeple, Zeynep`in ve N.Y`nin kürtaj olmaları için acil olarak başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve hükümeti göreve çağırdılar.

Yapılan basın açıklamasını sizlerle paylaşıyoruz:

Hükümet ve yargı işbirliği içinde, tecavüz suçunu olması gerektiği gibi soruşturmuyor, yargılama yapmıyor. Her tecavüz davasında, sanıklar kesin delillere rağmen tutuksuz yargılanip, mahkemeler tarafindan erkek egemen anlayış ile beraat ettiriliyor.

Tecavüz davalarında her beraat kararı sonrasında, daha da cesaretlenen, desteklenen erkeklik suçu katlanarak devam ederken erkek adalet ve iktidarın desteği ile, Türkiye tecavüzcü erkekler ülkesine dönüştü.

Biz biliyoruz ki, tecavüz suçunda erkek yargı, suçu işleyen erkeği değil, kadını cezalandırıyor. Zira, tecavüzün devlet desteği ile işlenmesine olanak sağlayan söylemleri kürtaj tartışmalarında da açığa çıktı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “başına ‘kötü bir olay’ gelmişse de doğursun, devlet bakar”, diyerek ‘kötü bir olayın’ tecavüz suçu oldugunu bile soyleyememistir. Çünkü, tecavüz bir suç olarak degil, adeta herhangi bir olay gibi tanımlanarak bu suçun işlenmesine destek verilmektedir. Tecavüz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın dediği gibi, yaşanan “kötü bir olay” değil, bir “erkek şiddeti”dir.

Devlet, tecavüzü yargılamadığı gibi tecavüz sonrasında gebe kalan kadınları doğurmaya zorluyor. Bedenlerimiz ve hayatlarımız üzerindeki artan baskının sonuçlarını biz kadınlar, yine kendi hikayelerimizde görüyoruz. 14 yaşında tecavüze maruz kalan Zeynep, tecavüz sonucu gebe kalmasi nedeni ile kürtaj olmak istiyor. Yasal sürenin dolmasına çok az kalmasına rağmen Zeynep`in kürtaj olma talebini savcılık reddetmiştir. Gerekçesi ise kararın kendisi kadar korkunçtur: Karabük Savcılığı her zamanki gibi, tecavüzün “rizaya dayalı ilişki” olduğunu söylüyor.

Bu ülkede tecavüz suçu, devletin, yargının, savcıların, hakimlerin, bakanların rızası ile erkekler tarafından işlenmeye devam ediliyor! Tecavüze rıza gösteren devlettir!

Tecavüzcüsünü öldüren, N.Y. “ölsem de doğurmam” dediği halde, gebeliği sonlandırmak için gittiği hastanede kürtaj yapilmadan geri gönderildi. N.Y her ne pahasına olursa olsun, kürtaj olmak istiyor. Önce hastanenin fiili engellemesi ile karşılaşan NY. şimdi 20 haftalık yasal sürenin dolması gerekçesi ile kürtaj olmasına izin verilmiyor ve istemediği halde doğurmaya zorlanıyor.

Kadınlar maruz kaldıkları tecavüzü ispatlamak için bürokrasinin çarklarında dolanırken kürtajın yasal süresi çoktan dolmuş oluyor. Çünkü yasalar, tecavüze uğradıysan önce savcıya gideceksin, savcıyı tecavüze uğradığına inandıracaksın, savcılıktan karar alacaksın sonra 20 haftalık süre içinde kürtaj olabilirsin diyor.

Bu ülkede, bir tecavüz davasi en az 5 yil surerken, savcılar suçu sorusturmak yerine, tecavüze ugrayan kadinlara, “o saatte disarda ne isin var”, “neden o kiyafeti giydin” diyerek kadını sorguluyor. Savcılık kararına bağlı olarak 20 hafta içinde kürtaj yapılmasına yasal olarak izin veriyor; kürtaj hakkını fiilen yasaklıyor, kadını doğurmak zorunda bırakıyor.

Tecavüze maruz kalan kadınlar uygulamadaki sorunlar, yasal ve fiili engellemeler nedeni ile kürtaj haklarını kullanamıyor.

Öncelikle ve ivedilikle, Zeynep`in ve N.Y`nin kürtaj olmaları için acil olarak başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve hükümeti göreve çağırıyoruz!

Biz kadınlar olarak,

Tecavüze maruz kalan kadının değil, tecavüzcünün cezalandırılmasını,

Tecavüz suçlarinda savcılar, hakimler ve hekimler tarafindan kadının beyanının esas alınmasını,

Tecavüz sonrasında istenmeyen gebeliğin engellenmesi icin gerekli tedbirlerin acilen alınmasını,

Kadina istemediği bir gebelik süreci yaşatmayacak prosedür ile sağlıklı, güvenilir, erişilebilir, hızlı kürtaj hakkının sağlanmasını talep ediyoruz.”

KÜRTAJ HAKTIR KARAR KADINLARIN PLATFORMU

Yorumlar kapalıdır.