Şili’de öğrencilerin mücadelesi sürüyor

Eğitimin sermayenin ihtiyaçları doğrultusundaki dönüşümü, eğitimdeki birçok kesintiyi ve harç zamlarını beraberinde getirmişti. Şili Santiago Üniversitesi’nde başlayan protestolar bugün tüm ülkeye yayılmış durumda. Hükümet, öğrencilerin taleplerine kulaklarını tıkamış ve bildiğini okumakla meşgul, tek yaptığı bakan değiştirmek. Şu ana kadar üç eğitim bakanı değişti. Şili öğrenci hareketinin 2011 yılının son günlerinde yapılan FECH (Şili Üniversite Öğrencileri Konfederasyonu) başkanlık seçimleriyle yeni bir boyut kazandığını söylemek abartı olmaz. Şili Komünist Partisi üyesi olan Camila Vallejo’nun başkanlığa yeniden seçilememesi, Şilili öğrencilerin uzlaşmacı çizgiden daha radikal bir çizgiye doğru yönelmek ve neoliberal baskıya karşı sonuna kadar direnmek istemelerinin bir ifadesiydi şüphesiz.

Şili öğrenci hareketi her türlü uzlaşmadan uzak durarak ve kırmızı çizgilerini (parasız ve nitelikli eğitim) koruyarak, eğitim sorununu kalıcı olarak çözmek istiyor. Bunun için işçi sınıfıyla birlikte neoliberal kesinti dayatmalarına karşı birçok kez gösteri düzenlendi. Öğrenci hareketinin radikalleşmesi ve sınıf birlikteliği hükümetin sertleşmesini de beraberinde getirdi.

Ekim ayında Şili’de parlamento seçimleri var. Hükümet, seçimler yaklaşırken “öğrenci belasından” kurtulmak istiyor. Ağustos ayındaki son gösterilerde 200 kadar öğrenci gözaltına alındı. Polis şiddetinin doruğa çıktığı gösterilere on binlerce lise ve üniversite öğrencisi katıldı.

Şili öğrenci hareketi kısa ve orta vadede bitecekmiş gibi görünmüyor. Hatta seçimlerde mevcut hükümeti sarsabilir. Bu hareketten ders çıkarmak ve onlarla dayanışma ağı kurmak bizim görevimiz.

Yorumlar kapalıdır.