Tekstil sektörü – Bayram gelmiş neyime!

Bayramlarda herkes mutlu oluyor. Özellikle de çalışanlar. Niye? Çünkü işler tatil ediliyor. Çalışmıyoruz, dinleniyoruz, sevdiklerimizle birlikte oluyoruz, üstelik maaşımız işliyor… Gerçekten böyle olduğunu mu sanıyorsunuz?

Bir de benim gözümle bakalım. Ben bayramı nasıl geçirdim, anlatayım, siz karar verin.

Ben sigortasız çalışıyorum. Yani sağlık sigortam yok, emeklilik primim işlemiyor, işten atılırsam ihbar ve kıdem tazminatı almak için dava açmam, avukat tutmam, tanık bulmam ve hâkimi ikna etmem gerekli. İşte bu şartlar altındayım.

Bayram öncesi yoğun bir mesai yaptık. Çünkü bayram haftası çalışmadık. Evet, bize de tatil oldu ama parasız. Bayram öncesi Pazartesi ve Salı günleri de dâhil 9 gün tatil yaptık ama, maaşımız işlemedi. Yani ücretsiz, zoraki tatil yapmış olduk ve 9 gün boyunca hiçbir gelirim olmadı. Tabii ekmek, su, peynir, zeytin derken harcamaya devam ettim. Bayramda harcamamak mümkün mü? Tabii ki mümkün! Olmayan şeyi harcayamazsın.

Ben son ütücü olarak çalışıyorum. Günlüğüm, çalıştığımda 80 liraya geliyor. 9 gün çalışmadığım için 720 lira kaybım oldu. İşyerimde sigortalı olarak çalışan az sayıdaki arkadaş için de benzer durum geçerli oldu. Onlar da haftalık alamadılar. Çalışmadıkları günlerin sigortası da yatmadı. Oysa bayramdı ve resmi tatildi! Bizler maaşlı çalışıyoruz, parça başı ya da götürü çalışmıyoruz.

Diyorlar ya her şey mi kötü kardeşim, diye! Tabii ki değil. Türkiye’de iyi şeyler de oluyor. Özellikle de patronlar için…

Arkadaşlar, tüm çalışanların sigortalı olması gerekir. Tüm çalışanların bayramlarda ücretli tatil hakkını kullanabilmesi gerekir. Benim durumumdaki birçok işçi arkadaşın yıllık ücretli tatil hakkı da yok. Oysa bu haklarımızı kullanabilmemiz gerekir.

Bunları söylediğimizde bırakın patronları bazı işçiler bile garip karşılıyor. Allah Allah, diyorlar! Dolayısıyla bizlerin haklarımızı öğrenmek, bilmek gibi bir görevimiz var. İşçiler olarak bilinçlenmeliyiz. Nasıl ki patronlar kendi çıkarlarını koruyup kolluyorlar, bizden gece-gündüz iş talep ediyorlar, bizler de aynı şekilde haklarımızı korumalıyız. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bunun yolu birlik ve mücadeleden geçer.

Yorumlar kapalıdır.