Tekstil – Birlikte hareket edince istediğimizi alıyoruz

Merhaba,

Ben bir tekstil atölyesinde çalışıyorum. On dört işçiyiz; on erkek dört kadın çalışıyoruz. İhracata dönük üretim yapıyoruz. Patronumuz Almanya’da yaşıyor. Almanya’da on beş mağazası var. Burada temsilci iki kişi var. Aslında her şeyi yönlendiren buradaki bu temsilciler.

Bu temsilcilerin kendi atölyeleri var ve özel sipariş gömlek dikiyorlar. Ortak noktamız, aynı mağazalara iş gönderiyoruz. Özel gömlek dikimi yapan bu mağazalarda, normal şartlarda Kasım, zam ayıdır. Bu sene ise, ilk başta zam yapılmayacak dedi temsilciler. Neden olarak ise Almanya’da hiç bir şeye zam yapılmadığı için bize de zam yapılmayacak dediler.

Sonra biz işçiler temsilcilerle konuştuk. Bireysel olarak, Türkiye’de her şeye zam yapılıyor, dedik. Onlar da bunun farkında olduklarını söylediler. Temsilciler biz de zam almakta zorlanıyoruz, Almanya’daki patron gelecek, konuşacağız, dediler. Ve patron geldi. Biz işçiler patronla konuşalım dedik temsilcilere. Onlar hayır biz konuşuruz, zam alamazsak siz konuşursunuz patronla, dediler.

Biz işçiler bekliyoruz dedik. Temsilciler patronla konuşmuşlar ve sonra bizleri çağırdılar. Gurup gurup gittik. Temsilciler, patron zar zor zam yaptı ama düşük zam verdi dediler. Ne kadar dedik, yüzde sekiz! Biz kabul etmedik. Temsilciler “Siz ne istiyorsunuz?” diye sordular. Yüzde on beş dedik. Sonra en son, zammın yüzde on iki olduğunu söylediler temsilciler ama altı ay sonra bir daha oturup konuşacağız dediler. Biz de olur dedik ama kadınlara yüzde sekiz zam yaptıklarını öğrendik.
Sonra kadınlar bize ne kadar zam aldığımızı sordular. Biz de yüz de on iki aldık, dedik. Daha sonra kadınlar temsilcilerle konuşmuşlar, aynı işi yapıyoruz, neden bu kadar düşük zam yaptınız deyip kabul etmeyeceklerini söylemişler. Temsilciler de bu durumda tamam demişler, size de yüzde on iki! Şimdilik durum bu.

Yorumlar kapalıdır.