Fransız emperyalizmi Mali’den dışarı!

Enternasyonalist Sosyalist Grup (GSI-Fransa)’un Fransa’nın Mali’ye dönük müdahalesinin ardından yayınladığı 15 Ocak 2013 tarihli bildirisi

Fransız emperyalizmi ordu güçlerini 11 Ocak’tan itibaren Mali’ye yönlendirdi. Artık çok açık ki dekolonizasyon söylemi etkisini yitirmekte. Sömürgeci rejimin eski sömürgeleri üzerinde kurduğu egemenlik daha açık bir şekilde kendini gösteremezdi. Fransa, Mali’nin işgali için Çad’dan Fildişi Sahili’ne ve Kongo’ya kadar kıtada bulunan tüm askeri birliklerine dayanmaktadır.

Fransız emperyalizminin sivil halkın korunması gibi bir niyetinin olmadığı açık. Fransız emperyalizminin yegane amacı, Fransız burjuvazisin Afrika Kıtası’ndaki çıkarlarını korumaktır. 600 asker AREVA’nın (%78’i Fransa Devleti’nin elinde bulunan uluslararası enerji şirketi) ayrıcalıklarından faydalandığı uranyum yataklarını korumak için seferber edildi. Mali’nin zengin yeraltı kaynakları henüz sömürülmemiş durumda. Fransız emperyalizminin Mali işgalinin sebebi işte bu!

“Terörist grupların” ilerlemesinin yarattığı tehdit, Fransız hükümeti tarafından öne sürülen işgal sebebi. Ancak bugüne kadarki Fransız hükümetleri Mali’nin bu duruma gelmesinde büyük pay sahibi olan eski Mali Devlet Başkanı Amadou Toumani Touré’yi sonuna kadar desteklemiştir. Unutmayalım ki, Toumani’nin iktidarı Mali’nin kuzeyindeki Tuareg hareketi tarafından tehdit altındaydı ve adaletsiz koşullardan rahatsız Malili emekçilerin seferberlikleriyle sarsılmaktaydı. O da Fildişi Sahili’ndeki Laurent Gbabgo gibi iktidarını korumak için emperyalistlerin koruması altına girmenin yolunu aradı. Ancak iktidarı, Fransa tarafından desteklenen 2012 yılının Mart ayındaki darbeye kurban gitti.

Fransız kapitalistleri şimdilerde işçilerden kamunun aşırı borçlanması gerekçesiyle kazanımlarını terk etmelerini istemekte. Ancak her nasılsa Mali halkının üzerine yağan bombaların milyonlarca euroluk maliyeti bulunabilmiştir.

Enternasyonalist Sosyalist Grup, Fransa’nın tüm askeri müdahalelerine karşı çıkmakta ve Fransa’nın dünyanın çeşitli bölgelerindeki tüm askeri güçlerini geri çekmesini talep etmektedir.

Enternasyonalist Sosyalist Grup kamu borçlarının olduğu gibi özel borçların da iptalini talep ediyor: Fransa’daki işçiler Malili kardeşlerinin üzerine yağan bombaların masrafını üstlenmemelidir.

Fransız birlikleri Mali’den ve Afrika’dan dışarı!

Savaşa değil işçilere, işsizlere ve kamu hizmetlerine bütçe!

Paris, 15 Ocak 2013

Yorumlar kapalıdır.