Yurtiçi Kargo direniyor

Bundan yaklaşık 5 ay önce DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, Yurtiçi Kargo’da Türkiye genelinde örgütlenme çalışmalarına başladı. Sendikalaşma büyük oranda tamamlanıp, yetki için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurulduktan sonra sendikalı işçiler pek çok şube ve aktarma merkezlerinde işten çıkartıldılar. Nakliyat-İş’in “Sendikalı ol, güçlü ol” kampanyası ile örgütlenen işçiler, şimdi de pek çok işyerinde direnişlerle mücadeleye devam ediyor.

İlk olarak 2 Ocak tarihinde Konya aktarma merkezinde işten çıkarmalar başladı, sonrasında ise Kavacık, Çayırova, Kadıköy, Esenyurt Haramidere, Ankara Meşrutiyet, Opera, Ataç, Oran şube ve aktarma merkezlerinde işten atılmaların başlaması ile direnişler 24 Ocak’ta ortaklaştırıldı.

Türkiye genelinde sayısı yaklaşık 11 bini bulan Yurtiçi Kargo çalışanları, çoğunlukla iş sözleşmelerinde yazan çalışma saatinden daha fazla çalışırlar. Tüm kargo-lojistik sektöründe olduğu gibi burada da işçiler, mesai ücreti almadan fazla mesai yaparlar. Ücretleri asgari ücret düzeyinde ya da şanslılarsa onun biraz üzerindedir. Çoğunlukla taşeron çalıştıkları için sosyal haklardan da mahrumdurlar. Bu duruma bir son vermek ve insan onuruna yakışır bir hayat sürmek isteyen işçiler, Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlendiler. Ancak tüm patronlar gibi Yurtiçi Kargo’nun patronu İbrahim Arıkan da, bu düzenin böyle devam edebilmesi için, sendikalı ya da sendikalı olduğunu düşündüğü işçileri performans düşüklüğü, işyerinde daralma gibi gerçek olmayan sebeplerle işten çıkarttı.

Mücadelelerine Ankara, İstanbul ve Konya’da devam eden işçiler sadece ülke içinde değil aynı zamanda enternasyonal mücadeleyi de örmeye çalışıyorlar. Yurtiçi Kargo’nun %25 hisse ile ortağı olan Fransız Geopost dağıtım şirketine ve işçilerine seslerini duyurmak için çabalıyorlar. Yurtiçi Kargo işçileri sendikalı, güvenceli, insanca koşullarda çalışmak istiyor. Mücadeledeki kararlıklıklarını tam da bu haklı sebeplerinden alıyorlar.

Yorumlar kapalıdır.