Enerji işçileri: “Şimdi söz sırası bizde!”

Daha fazla yatırım, daha fazla kâr adına sermayenin kullanımına açılarak özelleştirilen enerji sektöründe, İstanbul’un Avrupa yakasındaki dağıtım şirketi olan BEDAŞ’ın özel şirketlere devri de geçtiğimiz aylarda gerçekleşti. Özelleştirme bizler için öncelikle daha fazla güvencesizlik, daha düşük ücret yani daha yoğun sömürü demek iken, bunun BEDAŞ’taki uygulayacıları da Cengiz-Kolin-Limak konsorsiyumu oldu. Bu üç şirket inşaat sektöründeki yıldızlarını enerji sektöründe de parlatadursun biz onların emek sömürüsünden iş cinayetlerine karnelerinin pek de parlak olmadığını biliyoruz.

Daha önceki sayılarımızda da enerji işçilerinin mücadelelerine yer vermiş, onlarla olan dayanışmamızı belirtmiştik. Görünen o ki, bu sefer de BEDAŞ’ın özelleştirilmesiyle birlikte enerji işçilerinin örgütlü gücü DİSK/Enerji-Sen ve ona üye işçiler mücadeleyi bir kez daha yükseltecekler. Özelleştirme öncesi gerek işverene karşı gerekse taşeron sistemine karşı onurlu duruşlarını sergileyen işçiler şimdi de özel şirketin onlara dayatacağı haksızlıklara karşı hazırlanıyorlar.

Cengiz-Kolin-Limak üçlüsünün BEDAŞ’ı devralmasından bir aydan daha fazla bir süre geçmesine rağmen hâlâ işçilerle yeni iş anlaşmaları yapılmadı. Aksine taşeron şirketler iş akdinin feshedildiğine dair bildirimler gönderiyor. Bunun karşısında ise işçiler, zaten muvazaa -yani asıl işverenin BEDAŞ olduğunu kanıtlayan- kararları olduğunu söyleyerek taşeron şirketlerin fesih bildirimini imzalamayı reddediyorlar. Bir yandan işçileri oyalamak adına mevcut tecrübeli işçilerle çalışacağını beyan eden yeni şirketin yetkilileri diğer yandan yeni mezunlara “cazip iş fırsatı” diyerek daha düşük ücretlere çalışacak işçi ilanı veriyor. Zaten Cengiz-Kolin-Limak üçlüsünün daha önce Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ’yi de satın alarak işçi kıyımına gittiği ve yerine daha düşük ücretlerle çalışan yeni işçileri aldığı biliniyor.

Tüm bunlar karşısında enerji işçileri sessiz kalmıyor!

Geçtiğimiz 28 Haziran günü DİSK/Enerji-Sen Sendikası’nın öncülüğünde BEDAŞ binasının önünde toplanan 200’e yakın enerji işçisi işten atma tehditlerine, kadrosuz çalıştırılmaya, ücret düşürülmesine ve ağır çalışma koşullarına sessiz kalmayacağını söylemişti. Dün ise Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde toplanan enerji işçileri “Şimdi söz sırası bizde!” dedi. DİSK/Enerji-Sen Sendikası’nın çağrısıyla çeşitli bölge ve servislerden gelen işçilerin arasında TES-İŞ üyesi işçiler ve sendikasız işçiler de vardı. Karşı karşıya kaldıkları özelleştirme gerçeğinden ancak birlikte hareket ederek sonuca ulaşabilecekleri üzerinde anlaşan enerji işçilerinin toplantısından çıkan sonuçlar ise şu şekilde:

– Bölgelerde işçi çıkartılması durumunda iş bırakılacak.

– Maaş düşürülmesi ve iş saatlerinin artırılmasına karşı çıkılacak

– İşverenle tek tek iş görüşmelerine gidilmeyip DİSK/Enerji-Sen Sendikası ile birlikte hareket edilecek

– Sendika bilgisi dışında ibraname imzalanmayacak

– İşçi sağlığı ve iş güvenliğinden taviz verilmeyecek

Bu haklı talepleri ile mücadeleye hazırlanan enerji işçileri ancak ve ancak örgütlü güç ile kazanacaklarının farkında. İşçi Cephesi olarak enerji işçilerinin yanında, şimdi daha gür çıkacak olan seslerine ses katmaya devam edeceğiz.

Yorumlar kapalıdır.