BEDAŞ’ta 500 işçi işten çıkarıldı

Cengiz-Kolin-Limak ortaklığı, BEDAŞ’ın özelleştirilmesinden önce çalışan ve bugün işe devam eden açma-kesme ve okuma taşeron şirketlerinin sözleşmelerini bugün (1 Ağustos) itibariyle feshederek işçilerin büyük çoğunluğunun işine son verdi. Yasal olarak özelleştirme öncesi çalışan işçilerin geriye dönük tüm haklarıyla birlikte yeni şirketle devam etmeleri gerekirken BEDAŞ yönetimi hukuksuz bir biçimde sözleşmeleri yenilemeyeceğini duyurarak çoğu sendikalı 500 işçiyi işten çıkardı. Bu sayı kesme servisinde bulunan işçilerin yüzde 45’ini, okuma servisinde bulunan işçilerinse %20’sini kapsıyor.

İşten çıkarılanların çok büyük bir bölümü ise DİSK Enerji Sen üyesi, bunun dışında aralarında Tes-İş’li işçiler de var. Enerji Sen’in 14 kişilik yönetim kurulunda görev alan 12 BEDAŞ işçisi de işten çıkarılanlar arasında yer alıyor. Yasal olarak sendika yönetiminde bulunan işçileri işten atmak veya yerlerini değiştirmek mümkün değilken, BEDAŞ yönetiminin ikinci hukuksuzluğu da yönetim kurulunda bulunan işçileri işten atmasıdır.

BEDAŞ’ın bu tavrı aslında işçileri görüşmeye çağırırken açığa çıkmıştı. İşçilerin aktardığı bilgiye göre, yaptıkları listeden insanları arayarak, tek tek görüşmeye çağırarak ve bazı durumlarda evlerine uzak olup gidemeyecekleri bölgeleri onlara vererek bir bölme/yıldırma politikası izlemiştir. İşçiler ise aralarında haberleşerek işverenin bu tavrına karşı bugün hep birlikte BEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün önüne gelmeyi seçmişlerdir. Açık ki yapılan süreç işçilerin örgütlülüğünü kırarak Enerji-Sen sendikasını tasfiye etmektir. Sendikalarına sahip çıkan işçiler verilen sözlere, yapılan hukuksuzluğa boyun eğmeyeceklerini dile getirerek bugün 17.00’de bir eylem gereçekleştirdiler. Kazanılmış hiçbir haklarından vazgeçmeyeceklerini, bunun için başta hukuki mücadeleyi başlatarak, her türlü fiili-meşru eylem haklarını kullanacaklarını belirttiler.

İşçiler bu meselenin çözülmesi için kararlı olduklarını belirterek işe alınana kadar eylemde olduklarını belirttiler. Bu amaçla yarın saat 15.00’te BEDAŞ önünde DİSK yönetiminin de katılacağı bir basın açıklaması yapılacak. Bilhassa Gezi ile başlayan direniş ve mücadele ruhunun işçi sınıfının saflarına taşınması BEDAŞ işçilerine gösterilecek dayanışma ile belirlenecek. Yalnızca onların yanında bulunmakla değil de, mahallelerde forumlara bu direnişi taşımak, yaygınlaştırmak ve dayanışmayı örmek bugün için oldukça önemli.

Yaşasın sınıf dayanışması!

Yorumlar kapalıdır.