EnerjiSA işçileri, işlerine ve sendikalarına sahip çıkıyor

EnerjiSA’nın Ankara Başkent Elektrik şirketinde işten çıkarılan işçiler 75 gündür direniyor. Geçtiğimiz kasım ayından beri 30’a yakın işçinin peyderpey işten çıkarıldığı Başkent Elektrik’te direniş sürüyor. İşten atılan işçilerin birçoğunun şirkette 10 yıldan uzun süredir emek harcamış olmasına rağmen işten çıkarma gerekçesi onlara “uygun pozisyon bulunamaması.” Oysa aynı enerji işçilerinin başta Ankara’da yaşanan sel felaketleri sırasında afet bölgelerinde fazla mesai yaptıkları hepimizin malumu. 17 yıldır şirkette çalışan ve işten çıkarılan bir EnerjiSA işçisi “17 yıllık emeğin karşılığı 4 satırlık yazı mıdır? Yetiştirmiş olduğumuz onlarca usta var. Bozkurt’ta sel felaketi koş, geri durduk mu? Zonguldak’ta Bartın’da Kastamonu’da metrelerce kar yağarken bizi kar durduramamış, sen nasıl durduracaksın? Biz artık megafonu elimizden bırakıp tornavidamızı pensemizi almak istiyoruz. Başka hiçbir talebimiz yok,” diyor. İşçilerin talebi işlerine geri dönmek ve haksız, hukuksuz şekilde yapılan işten çıkarmaların engellenmesi.

Peki EnerjiSA işçileri gerçekte neden işten çıkarıldı?

EnerjiSA işçilerinin bir kısmı, geçtiğimiz yılın temmuz ayında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde “işçileri daha fazla mağdur etmemek adına” yüzde 4 zammı kabul ederek ücretlerin asgari ücretin altında kalmasına sebep olan TES-İŞ sendikasına tepki göstermiş ve DİSK’e bağlı Enerji-Sen’e geçmişlerdi. İşten çıkarılan işçiler arasında DİSK/Enerji-Sen’in işyeri temsilcilerinin de yer alması ve işyerlerinde hâlâ DİSK/Enerji-Sen’e yönelik karalama, DİSK/Enerji-Sen’e üyeliğin işten atma gerekçesi olabileceği yönünde tehditler yapılması ve TES-İŞ’in işten çıkarılan işçilere sahip çıkmaması, işçilerin neden işten çıkarıldıklarını açıkça gözler önüne seriyor.

Yaklaşık bir ay boyunca Ankara’da direnen işçiler, direnişlerini İstanbul’daki şirket merkezi Sabancı Center’a taşımak için 23 Nisan’da Ankara’dan İstanbul’a yürümeye başladılar. 27 Nisan’dan beri her gün direnişlerini İstanbul’da sürdürüyor ve defalarca polis baskısı ve gözaltı ile sınanıyorlar.

Emeğimiz sizin kulelerinizden büyüktür

Atılan işçilerin tek talebi var: bir an önce işbaşı yaptırılmaları, işyerindeki işçiler üzerindeki sendikal baskıların ve mobbingin son bulması. EnerjiSA işçilerinin direnişini destekliyor, emekten yana tüm kesimleri işten atılan işçilerle dayanışmaya çağırıyoruz.

Yorumlar kapalıdır.