Kazova 182 gündür direniyor!

4 aylık maaşları, ikramiyeleri, mesai ücretleri, kıdem ve ihbar tazminatları verilmeden, 31 Ocak 2013 tarihinde işten çıkartılan Kazova Tekstil işçileri, 182 gündür Bomonti’deki fabrikalarının önünde gasp edilen haklarını almak için mücadeleye devam ediyor. Kazova işçileri ağır ve güvencesiz iş koşullarına, Somuncu ailesinin fabrikada korku ve tehdit üzerine yarattığı çalışma düzenine karşı direnişlerini, 27 Şubat günü fabrikalarının önüne çadır kurarak başlatmışlardı.

Somuncu ailesinin makineleri dahi tahrip ederek fabrikayı kapatması ve ortalıktan kaybolmasına işçilerin cevabı fiili olarak fabrikayı işgal etmek olmuştu. Fabrika işgalinin ardından işçiler makineleri tamir ederek üretime geçtiler, patronsuz ve aracısız ürettikleri kazakları forum yapılan parklarda dayanışmaya sundular. Böylece Kazova işçisi başlarında patronları olmaksızın, ücretli kölelik düzeninin dışına çıkarak kendileri ve direnişleri için kazaklarını örmüş oldular.

Kazova direnişi, esnek ve güvencesiz çalışmanın neredeyse bir kural haline geldiği tekstil sektöründe ve tekstil üretimi için merkezi noktalardan olan Bomonti’de sürmesi nedeniyle büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda Kazova işçisinin haklarının iadesi talebi, diğer sektörlerde her an işten atılma tehdidi altında esnek, düşük ücretli ve sağlıksız koşullarda çalışmaya mecbur bırakılan tüm işçi ve emekçilerin ortak talebidir. İşte bu nedenle BEDAŞ, Darphane ve diğer işyerlerindeki mücadelelerin birleştirilmesi ve ortak bir hatta ilerlemesi gerekiyor. Ancak bu şekilde Gezi Parkı’nın getirdiği seferberlik, sınıf mücadelesi üzerinden büyüyerek toplumsallaşabilir.

Yorumlar kapalıdır.