Tiyatrofobi’den yeni oyun: Aile Mezarlığı

“Emre üç ay önce babasını kaybetmiştir. Babasının kaybı ile içine kapanan ve insanlarla ilişkisini kesen Emre için en yakın arkadaşları Fırat ve Görkem bir çilingir sofrası kurar. Emre’nin ilk kez kendi duygularıyla yüzleşmek istemesi üç arkadaş arasında derin bir hesaplaşma başlatır. Gerçek ve kurgunun, seyirci ve oyuncunun birbirine karıştığı uzun bir gece. Fırat’ın evinde bu geceye sadece tanık olmak, yahut bu gecenin bir parçası olmak elinizde. Yıkılan dördüncü duvarın enkazına gömüyoruz babaları.”

Aile Mezarlığı, temelde, baba-oğul ilişkisini ve bu bağlamda ataerkil düzeni dert edinen ve bunu futbol oyununu merkeze alarak yapan, seyirci ile futbol izleyicisinin futbol oyunuyla kurduğuna benzer bir ilişki biçimi kurmaya çalışan 80 dakikalık bir oyun. Aile Mezarlığı, Tiyatrofobi’nin ikinci oyunu. İlk oyunlarında evcilik oyunu üzerine yapılandırdıkları Mut oyunu gibi bu da futbol üzerine yapılanmış bir kurgu. Grubun ilk oyunlarında seyirciyle kurdukları ilişki, çocukların evcilik oynarken seyreden birine hayali bir kahve ikramı ile oyuna dahil etmesi gibi ise, bu oyunda da aranılan yine seyirciyle birlikte bir şey deneyimlemek. Bir oyun kurmak ve seyirciyi oyunun bir parçası olmaya davet etmek. Oyuna dahil olmak veya olmamak ise seyircinin kendi tercihi.

Tiyatrofobi kurulduğu günden beri izleyiciyi aktif olarak oyuna dahil etmenin yollarını arayan bir grup. Oyunların endüstri tarafından şekillendirildiği, kapitalizmin oyuncuların ve seyircilerin hayallerini işgal ettiği, dolayısıyla hayallerini kendi isteklerine göre değil kendisine dayatılanlardan ibaret kılan bir oyun alanı yarattığı düşüncesinden yola çıkan Tiyatrofobi bunu kırmak istiyor. Oyun oynamanın bu kuşatmada bir özgürleşme sağladığına inanıyor, dolayısıyla da seyircileriyle birlikte özgürleşecekleri oyunlar kurmaya çalışıyor. Oyunlarında tercih ettikleri biçim seyirciye doğrudan yönerge vermeden oyunun kendi gerçekliğiyle oyunun içine çekmeye çalışmak. Bu noktada seyirciler gerçek hayatta olduğu gibi risk almaktan korkuyor, oyunu bozacağını düşünerek oyun esnasında içinden geçeni yapmaktan imtina ediyor. Bu yüzden de Tiyatrofobi’nin en büyük hayali, zamanla seyircilerin oyunlarına daha gözü kara gelmesini sağlayabilmek.

“AİLE MEZARLIĞI” 9-10-11 Ekim’de AltFest’13 kapsamında KaraKutu’da

Telefon: 0 532 240 72 50 | 0 546 432 92 20

Adres: Asmalı Mescit Mah. Ensiz Sok. No:4 Beyoğlu-Tünel/İstanbul

www.kara-kutu.com

Yorumlar kapalıdır.