Diplomalı işsizlik yükselişte

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Ağustos 2014 dönem sonuçlarını değerlendirdi. DİSK-AR’ın değerlendirmesinde birkaç madde öne çıktı.

Değerlendirmede, geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 17,1, işsiz sayısının ise 5 milyon 430 bin olduğu yazılırken, yüksek öğretim mezunlarında işsizliğin büyük bir atış gösterdiği vurgulandı. Öyle ki, dönem sonuçlarına göre her dört isşizden biri yükseköğretim mezunuyken, yüksek öğretim mezunlarında işsiz sayısı 743 bini buldu.

Geniş tanımlı işsizlik yükseköğretim mezunu kadınlarda %30’a ulaştığını ve eğitimli kadınlar arasında işsizliğin erkeklerin 2 katından fazla olduğunu yazan değerlendirme, şöyle devam ediyor:

“Kadınlar için ise işsizlik gerçeği daha ağır bir biçimde yaşandı. Resmi işsizlik oranı %12,7 olan kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı %25,46 seviyesinde gerçekleşti. Kadınlar resmi işsizlerin yüzde 38’sini oluştururken, işsizlik kapsamı dışında tutulan umutsuz ve diğer işsizlerin yüzde 62’si kadınlar oldu. İşsizlik oranındaki artış kadınlarda daha fazla gerçekleşti. Lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip kadınlardaki resmi işsizlik oranı yüzde 19,2 iken erkeklerde yüzde 8,8 seviyesinde kaldı.”

Değerlendirme, herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınması, herkes için iş güvencesinin ayrımsız bir biçimde uygulanması, sendikal hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, sendikal barajların kaldırılması, taşeronlaşmanın ve kayıt dışı istihdamın engellenmelisi gerektiğini vurgulayarak sonlanıyor.

Yorumlar kapalıdır.