Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıyı lanetliyoruz!

Sadece hoşuna gitmeyen şeyler yazdı-çizdi diye insanları öldürmek! Katliam yapmak! Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan tam olarak bu. İki silahlı saldırgan 7 Ocak günü derginin Paris’teki merkezini basarak en az 12 insanı katletti. Dördü ağır 20’ye yakın insanı yaraladı.

Saldırıda hayatını kaybeden derginin genel yayın yönetmeni Charb (Stéphane Charbonnier) iki yıl önceki bir söyleşisinde şöyle demiş: “Kendi şiddetlerini meşrulaştıracak bahanelere ihtiyaçları olduğunda, hep buluyorlar.” Yani sanıldığının aksine konu “dokunulmaz” olan “kutsal”lara laf söylenmesi değil. Bu nokta çok önemli çünkü katliamı lanetleyen birçok insan dahi Charb ve arkadaşlarına, “keşke ‘O’ konulara girmeselerdi” diye serzenişte bulunabiliyor. Oysa “O” konu diye birşey yok! O olmasa öbürü, o da olmazsa bir başkası; çünkü Charb’ın da dediği gibi, bahane hep bulunuyor! Biz bunu Hrant Dink’ten, Zirve Kitapevi katliamından, Santora cinayetinden, Sivas Madımak’tan ve daha nicesinden çok iyi biliyoruz. Konu “kendi” gibi olmayan her şeyi düşman bellemekle, hayat hakkı tanımamakla ilgili. Katliamın ardından yapılan “oh oldu” ile “ama”lı açıklamaları kardeş kılan da bu zihniyet dünyası. “Ama”lar “oh oldu”lara sürekli bir meşruiyet kaynağı sağlıyor. Tetiği çekenler bulunur da ya bu zihinsel bataklık nasıl kurutulacak?

Çehov, “başkalarının günahıyla aziz olunmaz” diyor. Hemen herkesin bu yolu izlediği bir dünya için ne olağanüstü bir tespit! Evet, kendi günahını başkalarının günahıyla yıkayarak temizleyemezsin. “Kötü” olmak bir zorunluluk değil tercihtir. Tüm insanlık tarihi bunun örnekleriyle dolu. Nedenler sonuçları anlamamızı sağlar ama yapılanlara hak vermemizi asla. Sabah akşam merhametten, hoşgörüden, vicdandan, duygudaşlıktan ya da demokrasiden, özgürlükten, insan haklarından bahsedip kendinden görmediklerine bunların kırıntısını bile çok görenler için tabii ki bütün bunların bir anlamı olmayacak. Charlie Hebdo ve benzerleri bir bakıma bu tür zihinsel bataklıkları kurutmanın en etkili araçlarından. Bunca açık hedef olması bu yüzden iç acıtıcı olsa da şaşırtıcı olmasa gerek. Charlie Hebdo’ya yönelik saldırıyı tüm kalbimizle lanetliyoruz!

Yorumlar kapalıdır.