Madımak’ta katledilenler Sivas’ta anıldı

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür etkinlikleri vesilesiyle Sivas’ta olan 33 aydın konakladıkları Madımak Oteli’nde gericiler tarafından, devletin göz yummasıyla yakılarak katledilmişti. Katliamın 22. yılında 2 Temmuz günü Sivas’ta binlerce insanın katılımıyla Madımak katliamı lanetlendi. Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Alevi Kültür Derneklerinin öncülüğünde yapılan anmaya 10 binin üzerinde insan katıldı. Türkiye’nin dört bir tarafından gelenler Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi’nin önünde sabah erken saatlerde toplanmaya başladı. 10:00’da kortejler oluşturularak ”Bilim ve Kültür Merkezi” yapılan Madımak Oteli’ne yüründü.

Yürüyüş güzergâhında polisin geniş güvenlik önlemleri alması dikkat çekti. Arama noktalarında flama sopalarına dahi el konulması büyük tepki topladı. Yürüyüşe katılanlar, “bu önlemler 93’te alınsaydı bu katliam yaşanmazdı” diyerek polise tepki gösterdi. Sıcak havaya rağmen sloganlar canlı bir şekilde atıldı. Kortejin önünde Madımak’ta hayatını kaybedenlerin aileleri Madımak şehitlerinin fotoğraflarıyla yerlerini aldılar. “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Madımak’ın hesabı sorulacak”, “Devletin Alevisi olmayacağız” gibi sloganlar atıldı. AKP ve IŞİD karşıtı sloganların ağırlıkla atıldığı görüldü. İDP olarak flamalarımızla yürüyüşteki yerimizi aldık. Çeşitli siyasi parti ve örgütlerin katılımının yanı sıra CHP ve HDP’li vekillerin de katılımı oldu.

Otelin önüne polis barikatı oluşturularak sadece katledilen canların aileleri alındı. Ailelerin karanfil bırakmasıyla başlayan anmada Madımak’ta ve Gezi Direnişi’nde katledilenlerin isimleri okunarak, saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra çeşitli Alevi derneklerinin başkanları birer konuşma gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda, sıklıkla iktidarın Alevi düşmanı politikalarına vurgu yapılarak, mücadele etmenin gereği ön plana çıkarıldı. Maraş, Çorum ve Sivas’tan sonra Suriye’de de Alevi katliamlarına AKP destekli çetelerce devam edildiği söylenerek, katliamları durdurmak için halkların kardeşliği şiarının yükseltilmesi gerektiği vurgulandı. Cem evlerine yasal statü kazandırılması, Madımak Oteli’nin utanç müzesine dönüştürülmesi gibi taleplerin ön plana çıktığı konuşmalarda bu taleplerin gerçekleşebilmesi için sokaklarda olmaya devam edileceği dile getirildi. Devletin sistematik olarak Alevileri yok saydığı hatırlatılarak bu geleneğin AKP ile devam ettiğinin görüldüğü belirtildi. Konuşmaların bitirilmesinden sonra sloganlarla anma sonlandırıldı.

Yorumlar kapalıdır.