“Suriyeli Sosyalistler Çağırıyor: Suriye devrimiyle dayanışma” etkinliği gerçekleşti!

Suriye devrimini destekleyen, Suriye halkının devrim ve kanlı Esad rejiminin devrilmesi yolundaki mücadelesini savunan sol güç ve partiler İstanbul’da bir araya geldiler. İşçi Demokrasisi Partisi ve onun dünya partisi İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (UIT-CI) önderliğinde bir araya gelen güçler, uluslar arası devrimci dayanışmanın ağlarını örmeye devam etmekteler.

12 Temmuz günü Beyoglu’nda gerçekleşen etkinliğe Sol Hareket (Lübnan), Uluslararası İşçi Birliği – Dördüncü Enternasyonal (LIT-CI), Suriye Devrimiyle Küresel Dayanışma (Barcelona), Rivoluzionesiriana.org (İtalya), İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (UIT-CI), Enternasyonalist Sosyalist Grup (Fransa), Enternasyonalist Mücadele (İspanya) ve daha pek çok Suriyeli sosyalist, yazar aktivist katıldı.

Suriye ve Ortadoğu’ya dair genel politik durumun ve bu durum içerisinde devrimci güçlerin yerinin, sınıflar mücadelesinin konuşulduğu etkinliğe; kanlı Esad diktatörlüğü ve İslamcı faşist hareketlere karşı direnmekte olan Suriye halkı selamlayarak başlandı.

İDP Girişimi adına Oktay Benol etkinlikte konuşmacı olarak yerini aldı. Benol konuşmasında Türkiyeli devrimciler olarak Suriye devrimi ile dayanışmanın bu topraklarda önemi ve zorluklarından bahsetti. Benol solda olma iddiasını taşıyan birçok partinin Suriye’deki rejimin asıl amacının halkları korkutarak başkaldırmaktan ve ayaklanmaktan caydırmak olduğunu tamamen unutup, rejimi desteklemesini eleştirerek, Suriye halkının, devrimi çalmaya, onu yok etmeye çalışan tüm emperyalist güçlere karşı mücadele ettiğini vurguladı.

Benol’ün ardından Suriyeli devrimci Marksist Salameh Kaileh sözü alarak “Bu konferansı Tunus’ta yapmayı planlıyorduk, ancak Tunus solu bu konuda bir destek vermedi, bunun nedeni de Esat rejimini antiemperyalist olarak görmeleri idi. Sonrasında bu toplantıyı Mısır’da da yapmaya çalıştık ama 2013’te gerçekleşen darbe sonucu orada da yapamadık… Nihayet bu anlamlı dayanışma kampanyasını burada yapabiliyoruz. Bugün burada bir oda kadar insan olmamız Suriye devrimine güçlü bir destek sunamayacağımız anlamına gelmez. Suriye’deki halk yalnızca rejimin milisleriyle değil, bir bütün olarak uluslararası karşıdevrim cephesi ile mücadele etmek zorunda kalmıştır. Bütün bunlara rağmen Suriyede savaşmaya devam eden birçok devrimci olduğunu biliyoruz. Suriye devrimi tüm İslamcı emperyalist güçlere rağmen Suriye’de devrimin sürdürmekte olduğuna inaniyoruz.” diyerek devrimci dayanışmanın önemini vurguladı.

Hamiş Kültür Merkezi kurucularından Suriyeli aktivist yazar Yasin El Haj Salih ise konuşmasında Suriye devriminin uluslarası bir izolasyona mahkum edildiğinden, mücadelenin sesinin susturulmaya çalışıldığından bahsetti. Suriye deki gelişmelere ilişkin çok büyük bir bilgisizlik ve iletişimsizlik olduğunu vurguladı. Konuşmasında “Bizler Türkiyeli halklardan biz topraklarımızdan edildiğimiz için, yakınlarımızı yoldaşlarımızı kaybettiğimiz için bizlere acınmasını, pasif şekilde vicdani olarak sorumlu hissetmesini istemiyoruz. Bizler buradayız ve Türkiyeli halkların da mücadelesine tanığız. Sizlerin de Suriye’deki halkların mücadelesinin yanında olmanızı, aktif birer politik özne olmanızı istiyoruz” şeklinde mücadelenin ortaklaşmasını vurguladı.

Suriye’li aktivist Yaser Munif gibi toplantıya katılan diğer bileşenler de sırayla söz alarak, Suriyeli halkların mücadelesini selamladılar. Bölge ülkeleri ve emperyalizmle yakın temasta bulunan ve devrimi zayıflatan muhalefet odaklarına karşı olduklarını belirterek, Sol güçleri ve sınıf örgütlerini, özgür, demokratik ve laik bir Suriye’nin inşası için seferber olan kitleleri desteklemeye çağırdılar.

Etkinlik dayanışma ve mücadele çağrısı ile son buldu.

 

Yorumlar kapalıdır.