Polonyalı kadınlar kürtaj yasağına karşı grevde

Polonya’da, yüz binlerce kadın, kürtajı yasaklayan yasa tasarısını protesto etmek için grevde… Siyahlar içinde sokağa çıkan kadınlar, kamu kurumları ve işyerlerini tamamen çalışamaz hale getirecek kadar etkin bir direnişin içinde.

Polonya, hâlihazırda, oldukça katı bir kürtaj yasasına sahip… Kürtaj, ancak, kadınların ya da fetüsün hayatı tehlikede olduğunda veya hamilelik tecavüz ya da ensest ilişki sonucu ortaya çıktığında gerçekleşebiliyor. Yasanın yürürlükte olduğu süre boyunca 2 bin civarında yasal, yüz binlerce yasa dışı kürtaj gerçekleştirildi. Bu veriler, katı düzenlemelerin, kadınların yalnızca yaşamını değil, sağlığını da ne kadar etkileyebildiğinin bir göstergesi.

Yakında yasalaşacak olan tasarıya göre ise, kürtaj yaptıran kadınlar ve kürtaj yapan doktorlar beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek. Greve katılan kadınlar, bu nedenle, doktorların doğum öncesi testleri yapmaktan kaçınacaklarını ve kadınların sağlığının daha büyük tehdit altına gireceğini belirtiyor. Ayrıca, tasarı, kürtajın istisnasız bir biçimde yasaklanmasının önünü açıyor. Bu da ölümle ya da travmayla sonuçlanabilecek doğumlara işaret ediyor. Mücadele eden kadınlara göre, kadınların bedenine müdahalenin yanı sıra aile planlamasına karar vermeleri de engellenmiş oluyor. Kadının kendi hayatında söz sahibi olması devlet eliyle engelleniyor.

Kadınlar, başbakanlık ofisinin önünde, “Misyoner değil, doktor istiyoruz!” şeklinde slogan attı. Bazı pankartlarda, iktidar partisinin hamileliğin sonlandırılamayacağı söylemlerine karşı ,“Hükümet, hamilelik gibi değildir, sonlandırılabilir.” ifadesi yer aldı.

Grevin etkisinin büyüklüğü, Pazartesi yapılan bir anketle de ortaya kondu. Buna göre %40 oy oranına sahip olan iktidar partisine (PİS) destek, aniden %29’a düştü.

Polonya’da kadınlar, bu kez, bedenlerine ve yaşamlarına yönelmiş katı müdahaleye karşı durmakta gerçekten kararlı… Kadının yaşamına yönelen bu politikaların yalnızca Polonya hükümetinden kaynaklanmayan bir sorun olduğunun farkındayız. Neoliberal hükümetlerin gitgide muhafazakârlaşan politikalarına karşı Polonyalı kız kardeşlerimizin mücadelesi mücadelemizdir!

Yorumlar kapalıdır.