Termokar işçisi başardı!

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde ısıtma, soğutma ve klima sistemleri yapan Termokar fabrikası işçileri Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlendi. 2017 yılında düşük ücretlere, elden verilen mesai ücretlerine ve hukuksuz işten çıkartmalara karşı bir araya gelip iş koluna uygun olan Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlenme kararı alan Termokar işçileri ilk kıvılcımı çakmışlardı. Örgütlenme kararı alan işçiler belirli bir sayıya geldiklerinde durum patron tarafından fark edilmiş ve tespit edilen sendika üyesi 14 işçi işten çıkarılmıştı. Böylelikle patron atılan işçiler üzerinden içerideki diğer işçilere göz dağı vermeye çalışmıştı. Ancak korkutma politikaları işe yaramadığı gibi bilakis ters tepti ve içerideki işçiler 2017’de kıvılcımı çakılan örgütlenmenin devamını, atılan işçilerle birlikte sürdürdü. 19 Nisan 2018 Perşembe günü de yeterli çoğunluk yakalanmış, Birleşik Metal İş Sendikası bakanlığa yetki için başvurmuştur.

Sendika yetki tespiti başvurusundan sonra bütün işçilere toplu mesaj göndermiş, bu durum içerideki işçilerde sevinçle karşılanırken patronda ise bir telaş yaratmıştır. Telaşlanan patron 7 işçiyi 19 Nisan 2018 Perşembe gecesi telefonlarla aratarak işten attırmıştır. İşten atma gerekçesi olarak da son dönemde tüm direnişlere karşı kullanılan İş Kanunu’nun 25/2. maddesini; yani “yüz kızartıcı suç, ahlaksızlık ve iç huzuru bozmak” iddiasını kullanmışlardır.

İşçiler en demokratik anayasal haklarını kullanmış ve sendikaya üye oldular. Namuslu, onurlu bir şekilde ellerini birleştiren Termokar işçisini işten çıkartma ile tehdit eden patrona cevap 21 Nisan 2018 Cumartesi sabahı fabrika önünde verildi. İşten atılan işçiler ve sendika yetkilileri fabrika önüne gelmiş, gece vardiyasından çıkan işçiler alkış ve sloganlarla karşılandı. Birleşik Metal İş İzmir şube başkanı Ali Çeltek işçilere hitaben onurlu Termokar işçisinin yalnız olmadığını, sendikalarının her koşulda arkalarında olduğunu, bu saatten sonra Termokar işçilerinin DİSK Birleşik Metal İş’te örgütlendiğini, Termokar’da artık sendikalı bir dönemin başladığını ifade ederek patronun korku salarak kendilerini bu yoldan çeviremeyeceğini söyledi. Patronun bu duruma alışması gerektiğini ve işten atılan işçileri geri alması gerektiğini söyleyen Çeltek, taleplerini kabul ettirene kadar mücadele edeceklerini, 24 Nisan 2018 Salı gününden itibaren fabrika önünde direnişe geçeceklerini söyledi.

Onurlu Termokar işçisi bu mücadelenin üstesinden gelecek ve kazanacaktır. İşçi Demokrasisi Partisi olarak Termokar işçisinin yalnız olmadığını her türlü desteğimizle yanlarında olduğumuzu bildiririz.

Yorumlar kapalıdır.