İsrail’in Gazze’deki katliamını lanetliyoruz! Tüm diplomatik, ekonomik ve askeri ilişkiler kesilsin!

Siyonist İsrail devletinin Gazze’de gerçekleştirdiği yeni bir katliam sonucunda 59 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 3000 kişi yaralandı. İsrail devletinin kuruluşunun 70. yıldönümünde, ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasının açılışının yapıldığı günde, İsrail devleti Filistinlilerin protestolarına yeni bir katliamla yanıt verdi. Kurulduğu günden bu yana Filistinlilere dönük sistematik katliamlar düzenleyen ve etnik temizlik yapan İsrail devletinin bu yeni saldırısını lanetliyor ve ısrarla vurguluyoruz: Irkçı bir temelde kurulan Siyonist rejim yıkılmadan ve bağımsız, demokratik, laik ve ırkçı olmayan tek Filistin devleti kurulmadan bölgeye barışın gelmesi mümkün olmayacak!

İsrail devletinin 15 Mayıs 1948’te Birleşmiş Milletler himayesinde kurulmasının hemen ertesinde Siyonist çeteler Filistinlilere dönük yaygın bir etnik temizlik harekâtına girişmiş ve yaklaşık 700 bin Filistinli bir günde yerlerinden edilmişti. Filistinliler bugünü Nakba (Büyük Felaket) olarak anmaktadır ve evlerine geri dönüş hakkı için her yıl Nakba gününde protestolar düzenlenmektedir. Bu sene, ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının ardından Filistinliler Gazze’de kitlesel protestolar düzenlemekteydi. Gazze-İsrail sınırında gerçekleşen ve Büyük Dönüş Yürüyüşü adı verilen protestolarda, ABD’nin Kudüs’ü başkent ilan etmesi, İsrail’in Gazze’ye dönük uyguladığı ölümcül abluka reddediliyor ve Filistinlilerin yerlerinden edildikleri bölgelere geri dönüş hakkı talebi yükseltiliyordu. Bu protestolara dönük İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılarda 40’tan fazla kişi hayatını kaybetmiş ve yaklaşık 8000 kişi yaralanmıştı. ABD’nin Nakba’ya denk getirdiği büyükelçilik açılışı provokasyonuyla yaygınlaşan protestolara dönük İsrail saldırısı ise, bu arka plan çerçevesinde gelişti ve son yıllarda gelişen ağır İsrail saldırısına dönüştü.

Erdoğan rejimin Filistin’e dönük ikiyüzlü tutumu ise bu saldırıyla birlikte bir kez daha açığa çıktı. Erdoğan İsrail’in soykırım yaptığını ve bir terör devleti olduğunu açıkladı, Washington ve Tel Aviv büyükelçileri “istişarede bulunmak üzere” ülkeye geri çağrıldı ve ülkede 3 günlü milli yas ilan edildi. Bununla birlikte Türkiye’nin İsrail’le olan ilişkileri AKP döneminde kanatlandı ve bütün bu söylemlere rağmen ilişkiler derinleşmeye devam ediyor. Türkiye ile İsrail arasında ticaret hacmi AKP döneminde 5 kat artarak 5 milyar dolara ulaştı. Mavi Marmara saldırısında 10 vatandaşımızın vahşice öldürülmesi karşılığında İsrail’in 20 milyon dolar tazminat ödemesiyle bu davalar düşürüldü. Aynı zamanda İsrail’le doğalgaz anlaşması için müzakereler “damat” Bakan Albayrak öncülüğünde yürütülmeye devam ediyor. Esasında Erdoğan rejimi ve İsrail arasındaki İsrail İstihbarat Bakanı geçtiğimiz aralık ayında veciz bir şekilde özetlemişti: “Erdoğan’ın sert söylemlerine rağmen Türkiye ile olan ilişkilerimiz sürekli olarak artmakta”.

Erdoğan ve AKP’nin ikiyüzlü söylemlerine karnımız tok. Şimdi derhal harekete geçme zamanı. İsrail Büyükelçisi ülkeyi derhal terk etmeli, İsrail’le olan tüm diplomatik, ekonomik ve askeri ilişkiler kesilmeli ve ülkedeki İsrail şirketleri tazminatsız olarak kamulaştırılmalıdır.

İşçi Demokrasisi Partisi, 15 Mayıs 2018

Yorumlar kapalıdır.