Askeri rejimin saldırısı altındaki Sudan devrimi ile dayanışma çağrısı

Aşağıda Ortadoğulu Sosyalistler İttifakı’nın Sudan’da askeri cuntanın kanlı saldırılarına ilişkin 6 Haziran’da yayımladığı bildiriyi ve Sudan Doktorlar Sendikası’nın yayımlamış olduğu raporun çevirilerini sizlerle paylaşıyoruz.

30 yıllık Ömer El Beşir iktidarının son bulmasının ardından 6 Nisan’dan beri sivil bir yönetim ve barışçıl bir geçiş dönemi talebiyle Hartum’daki Genelkurmay Binası’nın önünde devam eden ve binlerce kişinin katıldığı barışçıl oturma eylemleri Sudan askeri güçleri ve askeri rejimin kontrolündeki paramiliter çetelerin saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Bu saldırılarda yüzden fazla insan katledilirken, yüzlercesi yaralandı ve göstericilerin çadırları ateşe verildi.

Sudan’da karşıdevrim, General Abdül Fettah el Burhan ve Geçici Askeri Konsey eliyle kanlı yüzünü göstermeye başladı. Geçtiğimiz hafta başarılı bir şekilde gerçekleşen ve ülkenin %80’inde sivil bir yönetim talebiyle hayatı durdurmayı başaran genel grevin ardından El Burhan, başta Suudi Arabistan olmak üzere ABD’nin bölgedeki diğer müttefiklerinin de yeşil ışık yakmasıyla ülkede katliamlara girişti.

Sudan halkı, bu saldırılara, rejim yıkılana ve ülkede sivil-demokratik bir otorite tesis edilene kadar süresiz genel grev ve sivil itaatsizlik eylemlerinin örgütlenmesi çağrısıyla karşılık verdi. Biz de Sudan halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Karşıdevrimci saldırı ve katliamların derhâl sonlandırılması çağrısında bulunuyoruz.

Geçici Askeri Konsey 3 Haziran Pazartesi günü Genelkurmay binasının önünde ve El Nuhud gibi şehirlerde gerçekleştirdiği katliamlardan beri ülkede internete erişimi engelledi. Bu insanların iletişim kurmasını ve örgütlenmesini engellemeye dönük olduğu kadar, rejimin silahsız göstercilere karşı gerçekleştirdiği katliamların ülke dışına yansımasını engellemeye dönük bir adımdı.

Aşağıda Sudan Doktorlar Sendikası Yürütme Komitesi’nin son bildirisini sizlerle paylaşıyoruz. Devrimin ilerleyişinde önemli bir yer tutan Sudan Doktorlar Sendikası hem yaralıların nitelikli tedaviye ulaşabilmesi hem de ölü ve yaralı sayılarının sebepleriyle birlikte netleştirilmesi için sahada önemli bir çalışma yürütüyor. Askeri Konsey’in,ayaklanmanın ilk aylarında kendisi için bir tehlike olarak gördüğü söz konusu sendikanın bazı üyelerini katlettiğini de belirtelim.

Sahaya ilişkin rapor

Sudan Doktorlar Sendikası Merkez Komitesi 3 Haziran Pazartesi gününde Genelkurmay Başkanlığı önünde başlayıp çeşitli bölge ve mahallelerde devam eden saldırılar sonucunda, toplam 108 kişinin Janjawid çeteleri ve askeri konsey tarafından katledildiğini tespit etmiştir.

Bunların kırktan fazlasının dün Nil Nehri’nden çıkarıldığını ve bugün de çalışmaların sürdüğünü ekleyelim. Kesin rakamları bilemediğimiz için istatistiklere bu rakamları dahil etmedik.

-Başkent ve çevresinde çeşitli hastanelerde 64 kişinin cenazesi tespit edilmiştir.

-Üçü annelerinin gözü önünde öldürülen çocuk ve seyrüsefer subayı Prof. Muhammed Ahmed Abdülkayyum olmak üzere  toplam 4 kişi evlerinde infaz edilmiş olarak bulunmuştur.

-Beş yüzden fazla kişinin ciddi ateşli silah yaralanması tespiti ile başkent ve çevresindeki hastanelerde tedavi altında olduğu tespit edilmiştir. Bunların çoğu acil cerrahi müdaheleye ihtiyaç duymaktadır.

-Hastanelerde görevli personel aşırı yoğunluk ve tıbbi malzemelerin yetersizliği sebebiyle çok zor koşullarda görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadır. Acil yardım kitlerinin yetersizliği, donörlerin kan bağışı için ilgili merkeze ulaşmasının mümkün olmaması, yoğun bakım yatak sayısının yetersizliği ve anestezi uzmanlarının yetersizliği ölü sayısının artmasına sebep olabilir.

Bu rakamların gerçeğin çok altında olduğunu ve rejim güçlerinin tüm engellemelerine, iletişim olanaklarını tamamen kesmelerine rağmen, kayıplar başta olmak üzere gerçek ölü ve yaralı sayısını tespit edebilmek için gece gündüz çalışmakta olduğumuzu bildiririz.

Yaşasın Sudan devrimi! Kahrolsun rejim güçleri ve Janjawid çeteleri!

Sudan Doktorlar Sendikası Merkez Komitesi

5 Haziran 2019

Yorumlar kapalıdır.