İDP Kadıköy İlçe Teşkilatı Cargill işçilerini ziyaret etti

İDP Kadıköy İlçe teşkilatı olarak, direnişlerinin 527. gününde Cargill işçilerine Palladium önünde ziyaret gerçekleştirdik.

Direnişlerinin Nestle direnişinden güç aldığını anlatan işçiler, “Nestle’de işçiler nasıl kazandı da bize moral olduysa, biz de kazanıp moral vermeliyiz. Kimse kusura bakmasın, işçi sınıfının başarıya ihtiyacı var!” diyorlar.

İşçilerden biri; “Bu beş yüz küsur gün ne demek biliyor musunuz? Bantı geri sarıp o güne dönsek çok çekingen insanlar görürdünüz. Böyle konuşamazdık. Değil ki kameralara, mikrofonlara konuşacağız. Bak şimdi sizinle saatlerdir ne güzel konuşabiliyoruz. Direniş çok iyi bir okul oldu bize. Her şey Tek-Gıda’dan arkadaşımızın ‘Bakın ben bir slogan atacağım, siz iki kez tekrarlayacaksınız’ demesiyle başladı. Sıfırdan buraya geldik,” diye gelişimlerini açıklarken bir diğer direnişçi işçi; “Bizi gören şaşırıyor. Deli diyenler de var. Diyorlar ki, paranızı almışsınız niçin direniyorsunuz? Ben direnişe başladığımız gün mahkemeyi kazanacağımızı biliyordum. Ama bu bize yetmez çünkü mahkeme ‘suç işlemişsin, işe iade davasını işçiler kazanmıştır’ da dese Cargill bize para verip gönderebilir. Bir işçi için alacağımız 40-50 bin çok fazla gibi görünüyor ama bizim içimiz bunu kaldırmıyor. Ne demek, biri gitsin birini öldürsün sonra para verip sıyrılsın. Suç suçtur. Biz de insanız. Bizi küçük görmeye, yukarıdan bakmaya kimsenin hakkı yok. Bunu göstermek ve ‘Kazanabiliriz, o iş yerine döneriz’ diyebilmek için mücadele ediyoruz. Nestle’deki direnişi hatırlıyorum. O direnişi bir Nestle emeklisi ziyaret etmişti. Uyarmıştı onları ‘Çocuklar ben hayatımda Nestle’nin geri aldığını görmedim’ demişti. Direnenler kazandılar. Biz de bu örneği göstermeliyiz,” dedi.

527 gündür sürekli değişen mücadele yöntemleri ile ilgili olarak ise direnişçiler şunu söylüyor: “Cargill direnişimizin en önemli noktası bu. Biz çadır kurup, kendimize saklanacak alan yaratmamaya karar verdik. Kimse tavla-kâğıt oynamayacak. Her gelen geçen bizi görecek. Bugün deprem olduğunda insanları biz sakinleştirmeye çalıştık. Kolonya, çay verdik. Hasta olanlara baktık. Onlar da bizi gördüler, ‘Bunlar da iyi insanlarmış’ dediler. Kendimizi hep dışarıya açmaya çalışıyoruz. Direnişe başladığımız gün, mücadelemizin böyle olacağını, gerekirse İstanbul’a gerekirse de başka yerlere gideceğimizi biliyorduk. Bundan sonra da direnişimizi yeni şekillerde sürdüreceğiz. Cargill’i, onların müşterilerini, birbirini tutan tüm patronları aynı şekilde rahatsız edip kazanacağız.

İDP Kadıköy İlçe Teşkilatı olarak mücadelenin bulaşıcı olduğunu biliyor ve bu mücadeleleri birleştirmek gerektiğini söylüyoruz.

Cargill işçisi yalnız değildir!

Yaşasın sınıf dayanışması!

Yorumlar kapalıdır.