Polimer Eaton direnişi: “Sendika biziz! İşçiler olmadan sendika olmaz”

Petrol-İş’in örgütlü olduğu Polimer Eaton fabrikasında patron, “küçülmeye gidiyorum” bahanesiyle yaklaşık 150 işçiyi işten atmıştı. Polimer işçileri 26 Eylül’den beri fabrika kapısı önünde, işe geri alınma talebiyle direnişlerini sürdürüyor. Direnişin 26. gününde gazetemize mektup gönderen direnişçi bir işçinin mektubunu yayımlıyoruz.

Merhaba arkadaşlar,

Ben, Petrol-iş Sendikası İstanbul 1 No’lu şubeye bağlı Polimer Kauçuk EATON fabrikasında çalışıyordum. Fabrika daralmaya gidiliyor bahanesiyle işçi kıyımına başladı. Ben dahil 300 kişinin üzerinde arkadaşımız işten atıldı. Buradaki asıl sebep daralma değil, tam tersine biz çalışanları işsizlikle korkutup bizi daha ucuz işgücüyle çalıştırmak. İşten çıkarılırken bizlere söylenen, “işler düştü bundan dolayı çıkarıyoruz işler açılınca tekrar sizleri geri alacağız” idi. Kısacası, “sizleri çıkarıyoruz, işler açılınca sizleri tekrardan ama bu defa asgari ücretle geri alacağız. İşimiz bitince tekrar kapıya koyacağız” diyorlar; yani dertleri bizi açlığa yoksulluğa mahkum edip sırtımızdan geçinmek.

İşin bir kısmı daha var: Sendika şubemiz bu süreçte ne yaptı, bizleri nasıl savundu? Öncelikle belirteyim, en kötü sendika bile sendikasızlıktan daha iyi. Ancak maalesef, bizim şube yöneticileri ve işçi temsilcilerimiz bizler için mücadele vermek yerine patronla anlaşma yoluna gittiler. Yani bizleri sattılar. İşten çıkışlarda onların da payı çok, kendi koltuklarını korumak için pazarlık yaptılar. “Siz işinize gelmeyeni, biz de işimize gelmeyeni bir liste haline getirelim,” dediler. İşveren işine gelmeyeni, sendika yöneticileri de kendilerine karşı muhalif öncü arkadaşlarımızı seçti ve işten çıkarmalar başladı. Bizler de bu süreç sonucunda 26 gündür fabrika önünde direnişteyiz. Direniş süresince şube yöneticileri ve işçi temsilcileri bizim yanımızda olmak yerine bizleri karalıyor ve direnişi bölmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz de diyoruz ki, siz elinizden geleni yapın, sendika biziz, işçiler olmadan sendika olmaz. Gerekirse sizleri o koltuklardan indiririz.

YAŞASIN ONURLU DİRENİŞİMİZ, DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ!

EATON direnişçisi bir işçi

Yorumlar kapalıdır.