Hırvatistan’da öğretmenler ücret zammı için grevde

Yakın zamanda ABD, Ürdün ve Cezayir’de gerçekleşen öğretmen grevleri dalgasına Hırvatistan da eklendi. Hırvatistan’da ilköğretim ve ortaöğretim öğretmenlerinin hâlâ sürmekte olan grevi 10 Ekim’de başladı. Ülke genelinde gerçekleşen bir günlük grevin ardından öğretmenler grevde döngüsel bir yöntem izliyor ve her gün farklı illerde veya okullarda dönüşümlü olarak iş durduruluyor. Greve öğretmenler dışında diğer okul çalışanları da katılmakta. Ayrıca üniversite çalışanları da destek amacıyla greve katılım gösteriyor. Hırvatistan Öğretmenler Sendikası’na göre her okulda çalışanların büyük çoğunluğu grevde.

Hırvatistan’da diğer kamu hizmetlerine kıyasla eğitim sektöründe çalışanlar en düşük maaşları alıyor. Bu nedenle öğretmenler ücret artışı ve diğer devlet memurlarıyla eşit, adil çalışma koşulları talep ediyor.

Sendika ve hükümet arasında geçen ay gerçekleşen görüşmeler sonuç vermemişti. Bu hafta Çarşamba günü yapılan görüşmelerde ise hükümet bir öncekinden de düşük bir maaş zammı teklif etti. Bunun karşılığında sendikalar grevi sürdürme kararı aldı. Başbakan Andrej Plenkovic “olanakları dahilinde oldukça adil bir zam” teklif ettiklerini söyleyerek zam teklifinin arkasında duruyor ve teklifin “takdir” edilmesini bekliyor. İşçi ücretlerine zam yaparken hükümet olarak bütçe açığının veya borcun altına girmek istemediklerini söyleyerek, krizin faturasını emekçilere kesmek istediklerini açıkça ifade ediyor. Hükümet ayrıca greve çıkılan günlerin ücretinin ödenmeyeceğini ve greve ilişkin yasalar uygulanacağını belirtse de grev hız kaybetmeden devam etmekte. Öyle ki geçtiğimiz günlerde binlerce eğitim emekçisi Zagreb’de sokağa çıkıp başbakanlık ofisinin önünde toplanarak taleplerinde ısrarcı olduklarını gösterdi ve bir kez daha net bir mesaj verdi.

Yorumlar kapalıdır.