İnsanca Yaşamak İstiyoruz Mitingi: Krizin Faturası Patronlara!

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrıcılığını yaptığı “İnsanca yaşamak istiyoruz” mitingi 8 Aralık 2019 Pazar günü Bakırköy’de gerçekleşti. Miting; yoksulluk, işsizlik, pahalılık, enflasyon, zamlar ve vergileri işaret ederek, ekonomik saldırılar karşısında işçi ve emekçilerin acil taleplerini öne çıkardı.

Mitingte ilk olarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (DİSK) Kanber Saygılı konuştu. Uluslararası kitle seferberliklerine işaret eden Saygılı şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanından işçilerin, kadınların, gençlerin, yoksulların, ötekileştirilenlerin isyan çığlıkları duyuluyor. Sokaklar, meydanlar zapt ediliyor. Çünkü yaşamı her gün yeniden üreten emekçi insanın onuruna saldıran emperyalist haydutların vahşi politikası dibe vuruyor. Şimdi fabrikalar, meydanlar, sokaklar, kampüsler konuşuyor.” Konuşmasında, artık umutsuzluğa yer olmadığını belirten Saygılı, “Büyük grev, büyük direniş için toparlanma zamanı”nın geldiğini ifade etti.

Saygılı’nın ardından emeklilikte yaşa takılanlar adına konuşan Mustafa Avcı, emeklilikte yaşa takılanlar için acil şekilde yasa çıkartılmasını istediklerini dile getirdi. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk ise emekçiler için sefaletten ötesini vaad etmeyen 2020 bütçesine ve kayyumlara dikkat çekerek, “Onlar bir avuç, biz milyonlarız. İşsizliğe, zamlara, tek adam rejimine karşı aylardır mücadelemizi sürdürüyoruz. Mücadelemizi büyüterek devam ettireceğiz,” dedi.

 “Krizin Faturası Patronlara / İşten Çıkarmalar Yasaklansın” pankartı ile yürüyüş kortejinde yer alan İşçi Demokrasisi Partisi (İDP) ise “Bugün burada kendi yarattıkları ekonomik enkazı işçi ve emekçilere yıkmak isteyenlere karşı toplandık. Yarattıkları ekonomik balon patlamıştır. Ülkeyi bataklığa sürükleyen hükümet tüm gücüyle işçi sınıfının kazanılmış haklarına saldırı planı yapıyor. Bu krizi biz yaratmadık, bedelini de biz ödemeyeceğiz,” dedi. Tüm vergi artışlarının ve zamların geri alınması ve işçi ücretlerinin enflasyon oranında artırılması gerektiğini belirten İDP temsilcileri; işçileri yoksulluk, işsizlikle terbiye etmeye çalışanlara karşı en güzel cevabı mücadelemizi birleştirerek verebiliriz,” diye vurguladı. Şili’den Lübnan’a neoliberal yıkım politikaları karşısında direnen emekçi halkları selamlayan İDP, enternasyonal dayanışmanın gerekliliğine dikkat çekti.

Miting boyunca öne çıkan talepler şunlar oldu: İşten çıkarmalar yasaklansın, Asgari ücret insan onuruna yakışır bir düzeyde belirlensin; Elektrik, su, doğalgazda vergi kaldırılsın; EYT’lilerin talepleri kabul edilsin, İşsizlik fonu işçilere verilsin!

Yorumlar kapalıdır.