Türkiye ekonomisini işçi ve emekli maaşları mı batırıyor?
Biri, “On farklı senaryo üzerine çalıştık. Hiçbiri sürdürülebilir değil. Emeklilikte yaşa takılanlar takılmaya devam edecekler,” dedi. Diğeri, “Seçim de kaybetsem geçit vermeyeceğim,” buyurdu. Çok şükür ki bin liradan az maaş alan emeklimiz yokmuş! İskandinav ülkeleri gibi batmadan gemiyi yüzdürebilmenin ölçüsü işte bu: emekliye bin, asgari ücretliye iki bin lira maaş!
Bu arada dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 103, yoksulluk sınırı 6 bin 850 lira olmuş. Diğer bir ifadeyle nüfusumuzun yüzde 60’ı, yani neredeyse 50 milyon insanımız yoksulluk sınırının altında bir yaşam sürmeye çalışıyormuş.
Peki, bu durumda nasıl oluyor da, 16 milyonu açlık, 48 milyonu yoksulluk içinde yaşayan işçi ve emeklilerin maaşları ekonomiyi batırabiliyor?
Bin liradan az maaş alan emekli yok diye övünen iktidara göre bunlar hep geçmişin hatalarından kaynaklı. İnsanlar saçları ağarmadan emekli edildiği için şimdi Türkiye ekonomisi bu yükü taşıyamıyormuş! Yani bol keseden herkes emekli edilmiş, çifter çifter maaşlar verilmiş ve ekonomimiz “uff” olmuş!
Peki, bu doğru mu? Değil tabii ki! Örneğin şu an 46 yaşının altındaki emekli oranımız yüzde bir! Yani sadece 85 bin kişi civarında! Emeklilerin yüzde 70’i ise 56 yaşının üzerinde. Geri kalan yüzde 29 emekli ise 46-55 yaş aralığında. Türkiye’nin çalışma koşulları, beklenen yaşam süresi, alınabilen maaşlar düşünüldüğünde bunun ekonomi falan batırmayacağı son derece açık. Bu tablo olsa olsa Türkiye’de emek sömürüsünün ne derece yoğun olduğunun kanıtı olabilir. Nitekim emeklilerimizin en az yarısı, aldıkları maaş yetmediği için, çoğunlukla da kayıtdışı olmak üzere, çalışmaya devam ediyorlar.
İşte tam da bunun bir sonucu olarak Türkiye’de en zenginle en fakirin geliri arasında yirmi dört kat fark var. İşte bu yüzden milyoner sayımızla işsizlik ve yoksulluk sayımız ters yönde aynı hızla artmaya devam etmekte. Kıssadan hisse, yağma ve talanın adını ekonomi koymuşlar.
Sonuç mu? Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar! Bizden söylemesi…
Yorumlar kapalıdır.