VIP Tekstil işçilerinin sendika hakkına dokunulamaz!

20 Kasım’da Kocaeli Darıca’da bulunan VIP Giyim’de sendika çalışması yürüten işçilerden biri patron tarafından işten çıkarıldı. Ardından sendikal faaliyete başlamış olan işçiler için fabrika içinde bir cadı avı başladı. Patron işçilerden zorla e-Devlet şifrelerini istedi ve şifrelerini paylaşmayan işçileri işten çıkardı. Bu sırada fabrikanın içinde işsizlik ve mobbing tehdidiyle bir korku ve baskı rejimi kuruldu.

Çoğunluğu kadınlardan oluşan ve 600’den fazla işçinin çalıştığı fabrikada işçiler, işten atılanların geri alınması talebiyle direnişe çıktılar. DERİTEKS sendikası fabrika yönetimine görüşme teklifi yapmış olsa da henüz bu öneri patron tarafından kabul edilmiş değil.

İşçilerin sendika hakları için mücadele ediyor olmalarının ardında yatan sebep çok. Bunların başında günde 10 saatin üzerinde çalışıyor olmaları ve 22 yıllık işçilerin dahi asgari ücret bandında maaş almaları geliyor. Bunun yanı sıra erkek işçilerin ücretleri kadın işçilerin ücretlerinden daha yüksek. İşçiler eşit işe eşit ücret talep ediyor.

Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçiler bütün sendikalara ve emek dostlarına dayanışma çağrısında bulundular. Sendika hakkının savunulması için bu çağrıya kulak vermek şart.

Yorumlar kapalıdır.