Her şey hızlı hızlı, kendinden başkasıyla tartışmaya ihtiyaç duymadan hayata geçiriliyor. Olanlar bir stres testi gibi, halkı paniğe sevk etme havasında gerçekleşiyor. Bir gece ansızın sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor, bir anda bir torba yasa peyda oluveriyor, bir meclis toplantısında infaz yasası apar topar değişiveriyor. İktidarın acelesi var, meclisin acelesi var. Eskiler “Hayırdır, yangından mal mı kaçırıyorsun?” derlerdi. Saray adeta salgından mal kaçırıyor.
Çünkü rejim hastaların değil, kendi ömrünü uzatacak fırsatlar peşinde. O sebeple acelesi var, o sebeple tek bir hamlede tüm yasaları ham hum şaralop değiştirmeye çalışıyor. 67 maddelik bir torba yasa paketi var örneğin. “İşten çıkarmalar yasaklanıyor” manşetiyle duyuruluyor. Sanki salgın için hazırlanmışçasına, patronların yıllarca isteyip de alamadığı işçi haklarını gasp ediyor. Milyonlarca emekçinin 39 lira 24 kuruşa geçinmesini öngören ücretsiz izin uygulamasına vize veriyor.
Öğretmenlerin izin hakları kısaltılıyor
Torba yasanın bir maddesinde öğretmenlerin izinleri kısaltılıyor. Buna göre, telafi programlarının ders yılı içerisinde tamamlanamadığı durumlarda yaz tatilinde de eğitime devam edilebileceği öngörülüyor. 2011’den beri “öğretmenlik yan gelip yatma yeri değildir” laflarıyla binlerce öğretmenin özlük haklarına zaten göz dikilmişti. Salgın içinmiş gibi hazırlanan bu uygulamanın kalıcılaşmayacağını kimse garanti edemiyor.
Sosyal medya avı başlıyor
Taslağın 56. maddesi ise sosyal medya kuruluşlarına dair düzenleme getiriyor. Bu değişiklikle internet kullanıcılarının isim, adres gibi kişisel verilerine ulaşılmasının ve sansürün önü daha fazla açılıyor. Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı Facebook, Twitter gibi sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’ye özel bir temsilci atamak ve bunu devlete bildirmekle yükümlü tutuluyor. Amaç içerik engelleme kararlarının hızlıca uygulanması. Herhangi bir temsilci bildirilmediği takdirde, sulh hakiminin kararıyla internet trafik bant genişliği %50 oranında, ve buna rağmen yine bildirimde bulunulmazsa da %95 oranında daraltılabiliyor. Bu da sosyal medya platformlarına erişimin fiilen engellenmesi anlamına geliyor.
Benzer şekilde, paylaşım yapan kişilerin bilgilerinin ve ilgili içeriklerin kaldırılması taleplerini sosyal ağ sağlayıcılarının 72 saat içinde yanıtlama yükümlülüğü düzenleniyor. Aksi halde 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezası kesilecek. Böylece idari makamların anonim kullanıcıların kimliğine ulaşmak ya da özel mesajların içeriğini öğrenmek için verilere el koyması kolaylaştırılıyor.
Müteahhitlere tanınan yeni haklar
Torba yasanın 6. maddesinde ise müteahhitlere salgın sürecince mağdur olmamaları için süre uzatımı ve sözleşmenin feshi gibi durumlar da dahil olmak üzere tanınan yeni haklar var.
Rejim koronavirüsü fırsat bilerek patronların yıllarca isteyip de alamadıkları emekçi haklarını tek hamlede yutmak istiyor. Böylelikle, sermayedarlara hâlâ iyi bir seçenek olduğunu ispatlamaya çalışıyor. Oysa bizler nezdinde ispatlanan şey, rejimin işçilerin ve emekçilerin hayatlarını koruma iradesine ve kapasitesine sahip olmadığı. Bu yasa teklifi derhal geri çekilmeli; salgına karşı gerçek bir eylem planı hazırlamalıdır.
Yorumlar kapalıdır.