Koronavirüs Gazze’de… İsrail’in ablukası derhal son bulmalı!

Bugün koronavirüs sebebiyle sınırlar kapatılmış ve bazı ülkeler sokağa çıkma yasağı ilan etmişken, hatta şehirler karantinaya alınıp giriş çıkışlar yasaklanmışken; Gazze’de yeni olmayan, 14 sene önceden Gazze’ye ulaşmış bir virüs var. Siyonist apartheid virüsü Filistin’in işgalini kolaylaştırmak amacıyla 14 sene önce Gazze’yi dev bir açık hava hapishanesine dönüştürmüştü.

İleri teknolojileri ve gelişmiş ekonomileri olan ülkeler bile bugün virüsün yayılmasını engellemekten aciz. Bu engellenemezliğin en önemli sebebinin kaotik ve kâr hırsını insan hayatının önüne koyan kapitalist ekonomi olduğu aşikâr. En gelişmiş kapitalist ülkeler dahi salgını engellemede şu ana kadar başarısız oldu. Peki, trilyon dolar bütçe sahibi ülkeler bu durumda iken 14 senedir abluka altında olan Gazze salgın tehdidi ile nasıl başa çıkacak?

Gazze’de ilk virüs vakası 22 Mart günü Pakistan’dan gelen 2 kişide tespit edilmişti. Şu an toplam vaka sayısı 117. Hızla yayılan virüsün Gazze’de yayılması halinde zaten abluka altında tutulan bölgede önlem almak için yeterli imkânlardan söz edilemez. Gazze, Birleşmiş Milletler tarafından ‘yaşanılamaz şehir’ ilan edilmişti zira 2 milyon insanın yaşadığı ve dünyada nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu yerlerden birisi. Abluka sebebiyle altyapı hizmetleri çok yetersiz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Gazze’deki suyun %97’si tüketime uygun değil. Bu sebeple doktorlar ve hemşireler ellerini sterilize edemiyor.

Gazze’de yaşanan sürekli elektrik kesintileri, temel ilaç ve malzeme eksikliği de virüsün salgın halini alması durumunda alınması gereken önlemlerin ne kadar sınırlı olduğunun göstergeleri. 2 milyon insanın yaşadığı şehirde toplamda 40 yoğun bakım yatağı bulunuyor. Toplam test kiti sayısı ise 200.

Abluka sebebiyle insanlar hayatlarını sürdürmekte bile zorlanırken, virüsün yayılma riskine karşı da önlem alınabilecek imkânlar bulunmuyor. Buna rağmen işgalci rejim Gazze’yi bombalamaya devam ediyor. Ayrıca Batı Şeria’da Filistinlilerin kendi aralarında dayanışma yoluyla kurdukları sağlık merkezine İsrail askerleri tarafından saldırıldı ve yıkıldı. Medyada virüsü kontrol altına almada ne kadar başarılı olduğu söylenen Siyonist rejim, Filistin halkının sağlık hizmetine ve gerekli ilaçlara ulaşmasını sistematik olarak engellemektedir.

Salgının ilerlemesi çok sayıda Filistinlinin İsrail tarafından ölüme terk edilmesi anlamına gelecektir. Bu durumun engellenmesinin tek koşulu Filistin halkının çağrılarına cevap verilerek Gazze’ye dönük İsrail ablukasının derhal kaldırılmasıdır. Gazze halkının bugün her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğu temel yaşamsal ürünler, derhal bölgeye ulaştırılmalıdır. Bu doğrultuda ilerlemek için, tüm dünyada İsrail devletini temsil eden bütün diplomatların sınır dışı edilmesi ve İsrail’e her alanda ambargo uygulanması yönündeki kampanya genişletilmedilir. Siyonist apartheid rejimine yönelik sözde eleştirilerin yalnızca iç siyasete yönelik olduğunun farkındayız. Sahici sonuçlar elde etmenin yolu sahici adımlar atarak Gazze’ye ambargo uygulayarak Filistin halkını ölüme terk eden ve buna sevinen İsrail devletine ambargo uygulanmasıdır.

Yorumlar kapalıdır.