Suriyeli genç mülteci polis kurşunuyla hayatını kaybetti

Ali El Hamdan isimli Suriyeli genç bir mülteci Adana’da polis kurşunuyla hayatını kaybetti. Tekstil atölyesinde overlok işçiliği yapan Hemdan’ı vuran polis Emniyet müdürlüğü tarafından açığa alındı. Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklama şu şekilde:

19 yaşındaki Ali El Hemdan isimli Suriyeli genç bir mülteci bugün Adana’da polis tarafından vurularak yaşamını yitirdi. Haberlerde Ali’nin 6 yıldır yani 13 yaşından beri bir tekstil atölyesinde overlok işçisi olarak çalıştığı ve bugün de evine ekmek götürebilmek için sokağa çıktığı belirtiliyor.

Ali El Hemdan’ın ölümünün ardından bazı yayın organları, kaçtığı için polis tarafından vurulduğunu söyleyerek Hemdan’ın öldürülmesine mazeret üretmeye çalıştılar. Kendisine silahla saldırıya teşebbüs edilmediği sürece polisin silah kullanmaya yetkisi yoktur. Ali El Hemdan’ın öldürülmesi açıkça bir cinayettir. Üzeri örtülmeye çalışılmamalı ve sorumluları cezalandırılmalıdır.

Türkiye’de yaşayan göçmenlerin deneyimlerinde polis kontrolü demek aynı zamanda sınır dışı edilme riski, kötü muamele korkusu demektir.

Ali, Türkiye’de yaşayan yüzbinlerce genç Suriyeli gibi, çocuk yaşta, sigortasız, güvencesiz ve asgari ücretin altında çalışıyordu. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün açıklamalarına göre, Türkiye’de 10-18 yaş aralığındaki Suriyeli kişi sayısı 660 bin. Yapılan araştırmalar bu çocukların en az üçte birinin ailelerinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu belirtiyor.

Hükümet bir yandan 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı ilan ederken, çok sayıda insan koronavirüs sebebiyle ölmek ile açlıktan ölmek arasında bir seçim yapmak zorunda bırakılıyor. Göçmenler yasağa rağmen, hastalığa yakalanma, yakınlarının ve kendisinin hayatını riske atma pahasına sokağa çıkıp, işe gitmek zorunda kalıyor.

Bu salgın döneminde, toplumun sağlığını korumak için, hayati zorunluluğu olmayan tüm işyerleri tatil edilmeli ve Türkiye’de yaşayan herkese, yasal statüsünden bağımsız olarak, yaşamını sürdüreceği yaşamsal gelir sağlanmalıdır.

Ali El Hemdan cinayetine dair tüm detaylar açıkça halk ile paylaşılmalı ve sorumlularına gereken cezalar uygulanmalıdır. Ali El Hemdan cinayetinin üstünün örtülmemesi için sürecin takipçisi olacağız.

Türkiye’de yaşayan tüm halkların başı sağ olsun ve bu son olsun.

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi

birlikteyasaminisiyatifi@gmail.com

Yorumlar kapalıdır.