Atlaszedelerin hak ve hukuk mücadelesi sürüyor

İki bin Atlasglobal çalışanı, şirketin iflas sürecine girdiği gizlenerek aylarca maaşsız çalıştırıldılar. Şirket iflasını ilan edince de hiçbir hakları verilmeden işsiz bırakıldılar. Kalan maaş ve kıdem tazminatları için Atlaszedeler Adalet Platformu’nu (A.Z.A.P.) kuran işçiler, hem alacakları için hem de iflasın gerçek olmadığının ispatı yönünde önemli bir hukuk mücadelesi sürdürüyorlar. Süreci, A.Z.A.P. üyesi Tamer Ercan ile konuştuk.

Atlasglobal’in iflasını açıklaması sonrasında şirkette kalan maaş ve kıdem tazminatlarınız için Atlaszedeler Adalet Platformu (A.Z.A.P.) olarak önemli bir hukuk mücadelesi sürdürüyorsunuz. Öncelikle Atlasglobal’de iflas sürecine nasıl gelindi? Bu süreci kısaca anlatır mısınız?

Biz çalışanlar için şirketin iflas sürecine gireceğine dair belli bir emare yoktu. Skytrax çalışması yapıldı, tekrar dört yıldız alınmıştı, bir sene en fazla hizmet ihracatı yapan üçüncü şirkettik. Ekim ayında bize aniden uçuşların askıya alındığı, ancak daha güçlü bir Atlasglobal olarak yola devam edeceğimiz söylendi. Maaşların ödemesinde sıkıntı yaşanmaya başlamıştı; ancak Ali Murat Ersoy maaşların ödeneceği, geçici bir sıkıntı olduğu yönünde çalışanlarını bilgilendiriyordu. Kış sezonunda yaşanan bir finansal sıkıntı olduğu yönünde bilgilendirme yapıyordu. Süreç ilerlediğinde, şirketin peşin satış yaptığı bilet ücretlerini topladığı halde uçak sahiplerine, finans şirketlerine, hizmet aldığı yerli ve yabancı şirketlere, yakıt şirketlerine, Eurocontrol gibi uluslararası kuruluşlara herhangi bir ödeme yapmadığını ve oyaladığını öğrendik. Bu süreçte biz çalışanların da işveren tarafından aynı şekilde kandırıldığını öğrendik.

A.Z.A.P. olarak öncelikli talebiniz, iflasın hileli olması yönünden incelenmesi için iflas davasına müdahil olmaktı ve bu ilk adımı attınız. İflasın hileli olduğu hukuken kanıtlanabilirse alacaklarınızı temin yolu da açılacak. 2 Temmuz’da görülen ilk duruşmayı bu açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şirket avukatları tarafından iflasın kabulü istendi; ancak başta çalışanlar olmak üzere müdahil olan diğer şirketlerin avukatları da iflasın gerçek olmadığı, şirketin bilinçli şekilde içinin boşaltıldığı, gelirlerin diğer şirketlere kaydırıldığı yönünde inceleme yapılmasını talep ettik. Mahkeme tarafından talebimiz olumlu karşılandı ve inceleme yapılmak üzere bilirkişi heyeti oluşturuldu. 15 Ağustos tarihinde bilirkişi heyeti ile avukatlarımızın toplantısı olacak. Bu toplantıda bilirkişi heyetinin ulaştığı bilgiler ve bizim ulaştığımız bilgileri karşılaştıracağız ve eksik gördüğümüz yerleri bilirkişi heyetine ileteceğiz.

Bir sendika altında örgütlenmiş olabilseydik, iflas süreci içerisinde şüphe duyduğumuz finansal hareketleri denetleyebilirdik.

Atlasglobal iflas açıkladı ancak sahibi Ali Murat Ersoy ticari faaliyetini farklı şirketler aracılığıyla sürdürebiliyor. Serveti bu iflastan etkilenmiyor. Aslında iflas sadece emekçilerin mağduriyeti anlamına geliyor. Ve maalesef hukuki açıdan da bu noktada önemli bir boşluk var. Bu açıdan siz emsal teşkil edecek bir mücadele sürdürüyorsunuz. Benzer durumdaki işçilere ne önerirsiniz?

Maalesef ticari faaliyetlerine devam ettiği gibi, Atlasjet üzerinden aldığı kredilerin de Elexus Hotel inşaatında kullanıldığı biliniyor. Bu konuda inceleme yapılmasını da talep ediyoruz. Biz çalışan beyaz yakalılar olarak sesimizi duyurmaya, yapılan hırsızlığı anlatmaya devam edeceğiz, birlikteliğimizin bozulmasına müsaade etmeden kararlı direnişimizi sürdüreceğiz. Süreci incelediğimizde yaptığımız bir hata var, daha önce örgütlenebilirdik. Bir sendika altında örgütlenmiş olabilseydik, iflas süreci içerisinde şüphe duyduğumuz finansal hareketleri denetleyebilirdik.

Daha önce örgütsüz olmanıza rağmen, bu süreç içinde bir araya gelerek bu mücadeleyi birlikte, dayanışmayla örgütleyebilmeniz en önemli kazanımlarınızdan biri oldu sanıyorum. A.Z.A.P. nasıl kuruldu, bu sürece nasıl devam edecek?

Ortak mağduriyetimizden doğan bir birlikteliğimiz vardı, Hava-Sen sayesinde bu birlikteliği ortak mücadele haline dönüştürdük. Bu arada Hava-Sen ile hiçbir şekilde üyeliğimiz bulunmamasına rağmen, sendika mağduriyetimizin giderilmesi yönünde örgütlenmemizi sağladığı için çok teşekkür ederiz. Haklarımızı alana kadar mücadele etme azmimiz devam edecek. Fiili eylemlerimiz devam edeceği gibi, tüm diğer emek savunucusu gruplar ile birlikte ortak çalışmalarımızı da büyüteceğiz. Tüm çalışanlar için örnek teşkil edecek bir örgütlenme göstereceğiz.

1 CYorum
  1. […] Kaynak: https://www.gazetenisan.net/2020/07/atlaszedelerin-hak-ve-hukuk-mucadelesi-suruyor/ […]

Yorumlar kapalıdır.