Ne karnımız tok, ne sırtımız pek!

Bazen tek bir olay bütün cevapları içinde barındırır. Yokluktan, yoksulluktan intihar eden dört kardeş gibi. İşsizlikten bunalıma girip kendini yakan emekçiler gibi. Eylül ayı başında Sakarya’da Kürt mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırıda olduğu gibi… Hikâyeleri farklı olsa da bütün bunlar aynı sınıfsal eşitsizliğin, sömürünün ve ayrımcılığın sebep olduğu sınıf kırımları.

Düşünün, Türkiye’nin kanatlanıp uçtuğunun söylendiği bir dönemde Kürt emekçiler ekmek parası için 1338 km uzaktaki Mardin’den Sakarya’ya gelmek zorunda kalıyorlar. Doğdukları yerde doyamadıkları için, günlük 50-60 lira yevmiye kazanmak için, evlerinden 15 saat uzaktaki yerlere yol kat ediyorlar. Sigortaları yok, sağlık güvenceleri yok, iş garantileri yok, temiz ve sağlıklı barınma imkânları yok, Kürt kimlikleriyle görüldüğü üzere can güvenlikleri de yok. Öylesine düşük ücretlerle ve öylesine ağır işlerde çalışıyorlar ki, kayıtlı 35 bin işsizin olduğu Sakarya’da dahi onların yaptığı işi o koşullarda yapacak yeterli işgücü çıkmıyor.

Peki, Mardinli Kürt emekçiler, milyonlarca benzeri işçi emekçi gibi, niye bu çileyi çekiyorlar? Çünkü Mardin, Şırnak ve Siirt’le birlikte, resmi rakamlara göre dahi, yüzde 31 ile Türkiye’de en yüksek işsizliğin olduğu bölgede yer alıyor da ondan. Yani kâğıt üzerinde 300 fabrika açmakla işsize iş, yoksula aş bulunmuyor.

Ne karnımız tok, ne sırtımız pek ama olsun; Saray rejimine göre Türkiye “vesayetten demokrasiye” geçti! Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle de dünyaya demokrasi dersi veriyor! Hatta bütün dünya pandemiden kırılırken, sağlık sistemleri çöküp ekonomileri yerle bir olurken, Türkiye ekonomisiyle, sağlık sistemiyle, kalkınmasıyla örnek ve istisna bir ülke olarak öne çıkıyor! Tek Adam rejiminde birilerinin hayatlarından çok memnun olduğu açık. Bu nedenle kârlarına kâr, güçlerine güç katmak için doğal olarak hakikat yerine hamaset işlerine geliyor. Lakin karnı doyuran ekmek, hamaset değil. Müzeden ödünç kılıçla, çakmağa yetecek gazla ne eksen değişiyor, ne verdiğiniz ayarlar tutuyor. Kısaca lafla peynir ekmek gemisi yürümüyor…

Yorumlar kapalıdır.