Cem Bialetti’de grev anlaşmayla sona erdi

Kocaeli’de faaliyet yürüten ve mutfak eşyaları üreten Cem Bialetti fabrikasında devam eden grev, patron ve sendika arasında anlaşmaya varılmasıyla sona erdi. Birleşik Metal-İş’te örgütlü 61 işçinin çalıştığı fabrikada işçiler 9 Mart’ta greve çıkmıştı.

Kasım 2020’den beri süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sonucunda grev kararı alınmıştı. Sendika altı aylık dönem için yaklaşık yüzde 18,5 zam talep ederken, patron ise altı aylık yerine bir senelik ve yüzde 14,78 gibi sefalet ücretine denk gelecek bir zam teklifinde bulunmuştu. Resmi enflasyon oranının dahi yüzde 14,60 olarak açıklandığı bu dönemde, patronun teklifi sefalet ücretinin dayatılması anlamına gelmekteydi. Aynı zamanda işçiler pandemi koşullarında üretime aralıksız devam ettiklerini ve ağır çalışma koşullarına maruz bırakıldıklarını, patronun Kod-29 ile kendilerini tehdit ettiklerini belirtiyorlardı.

Patronun ilk altı ay için yüzde 18’lik zam talebini kabul etmesiyle grev sona erdi. Anlaşmaya göre ilk altı ay için yüzde 18, ikinci altı ayda yüzde 6 ve diğer altı aylık dönemlerde enflasyon oranında zam yapılacak.

Cem Bialetti’de 2016 ve 2019 yıllarında da greve çıkılmış, bu mücadele sonucunda işçilerin talepleri patron tarafından karşılanmıştı. Greve aşina olan Cem Bialetti işçileri kazanacaklarından emin bir şekilde mücadele ederek taleplerini kabul ettirmeyi başardılar.

Ekonomik kriz cenderesinde gerçek enflasyonun sürekli artarak işçilerin yoksullaştığı bu dönemde patronların düşük ücret dayatması işçilerin daha da yoksullaşmasına neden oluyor. Pandemiyi bahane eden patronlar ya düşük zam teklif ediyor ya da sıfır zam dayatmasında bulunuyorlar. Pandeminin yarattığı koşulları kullanarak ve ekonomik krizin faturasını işçilere kesmeye çalışarak, kârlarına kâr katmanın hesabını yapan patronların bu saldırılarına grev ve direnişlerle cevap veren işçiler mücadeleyi büyütüyorlar. Cem Bialetti fabrikası işçileri grev silahını kullanarak patronun sefalet zammı saldırısına karşı mücadele ederek kazanım sağladı. Bu doğrultuda, mücadelelerin birleştirilerek yaygınlaştırılması, patronların bu saldırılarına karşı işçilerin vereceği en iyi cevap olacaktır.

Yorumlar kapalıdır.