Covid-19 aşılarındaki patentlerin kaldırılması veya geçici olarak durdurulmasını tartışmak için Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) 14 Nisan günü Cenevre’de toplanacak. Patentler çokuluslu büyük ilaç şirketlerinin kontrolünde ve özellikle de en yoksul ülkelerde milyarlarca insanın Covid-19’a karşı aşıya ulaşmasını engelliyor.
DTÖ zirvesi, patentlere karşı tüm dünyada gelişen büyük uluslararası basıncın bir ürünü. Son altı ayda büyüyen bu geniş küresel hareket hükümetleri, sivil toplum örgütlerini ve çeşitli şahsiyetleri harekete geçmeye zorladı.
İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak DTÖ’nün bu konuyu çözebileceğine dair hiçbir beklentimiz yok. DTÖ, sağlıkta ve diğer toplumsal alanlarda yaşadığımız yıkımın sorumlusu olan ve kapitalist-emperyalist düzeni temsil eden bir kurum. Uzunca bir zamandır çokuluslu ilaç şirketlerini ve patentleri destekliyor.
Bu nedenle 14 Nisan günü için bir uluslararası talep ve protesto günü düzenlenmesi çağrısında bulunuyoruz. Aşılar üzerindeki patentlerin kaldırılması veya durdurulması ve herkes için aşı sağlanması taleplerini sosyal medya üzerinden ve yapılabilen yerlerde eylemler düzenleyerek yükseltmeliyiz. Bu gidişat ancak emekçilerin, özellikle de sağlık emekçilerinin ve yoksul halk kesimlerinin küresel ölçekte gerçekleştireceği büyük eylemlerle ve seferberlikle değiştirilebilir.
Salgının etkisi daha bulaşıcı yeni türlerle tüm dünyada daha da artarken, yeterince aşı bulunmuyor ve dağıtımı da oldukça eşitsiz biçimde gerçekleşiyor. Mart ayına dek tüm dünyada 489 milyon doz aşı yapıldı. Bu, dünyada her 100 kişiden 6,27’sinin aşılanabildiği anlamına geliyor.
Zengin ülkelerle gezegen nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı yoksul ülkeler arasında aşının eşitsiz dağılımı çarpıcı nitelikte. Bu durum kimilerinin “aşı apartheidi (ayrımcılığı)” olarak adlandırdığı bir tablo ortaya çıkardı.
Küresel kapitalizmin kurallarınca dayatılan bu deli gömleğini yırtmak için büyük çokuluslu şirketlerin kontrolündeki patentlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Şu anda büyük çokuluslu şirketlerin ellerinde olan bilgi ve teknik altyapı, tüm dünyadaki bilim insanlarının ve laboratuvarların erişimine açık hale getirilmelidir. Böylelikle aşıların kitlesel üretimi mümkün hale gelecek ve bugün en yoksul ülkelerin aşıya ulaşmasını engelleyen apartheid son bulacaktır.
99 ülkenin desteğiyle Hindistan ve Güney Afrika, salgın süresince Covid-19’la ilgili aşılar ve ilaçlar üzerindeki patentlerin geçici olarak durdurulması için DTÖ’ye bir acil öneri sundular. Bununla birlikte, bu ülkelerin hükümetleri, uluslararası örgütlere biçimsel taleplerde bulunarak kendilerini sınırlıyor ve kitlelere eylem çağrısında bulunmaktan kaçınıyor. Taleplerimizden birisi de bu hükümetlerin sorunu açıkça dile getirmesi ve her ülkede seferberlik çağrısında bulunmasıdır.
Sınır Tanımayan Doktorlar, Oxfam gibi kuruluşların patentlerin askıya alınmasına yönelik girişimleri var. Ve son olarak Nobel Barış Ödülü Sahibi Muhammed Yunus’un başını çektiği ve aktörler George Clooney, Forest Whitaker, aktris Sharon Stone ve müzisyen Peter Gabriel’in de aralarında bulunduğu kişiler tarafından desteklenen, tüm dünyada bir buçuk milyondan fazla kişinin imzaladığı Herkes İçin Aşı çağrı metni bulunuyor.
İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal bu küresel hareketin bir parçasıdır ve bu çerçevede 14 Nisan günü için küresel eylem çağrısında bulunuyoruz.
Tüm sendikaları, kitle ve gençlik örgütlerini, bu talebi destekleyen siyasi partileri 14 Nisan’da bulunduğumuz ülkelerde birleşik eylemler düzenlemeye davet ediyoruz. Covid-19 aşılarındaki patentler iptal edilmeli, dünyadaki tüm laboratuvarlar ve bilimsel merkezler acil olarak, tam kapasiteyle aşı üretimine geçmelidir. Bu sayede aşıların tüm dünya halklarına serbestçe ve bedava dağıtımı mümkün hale gelecektir.
Sosyal ağlarda #PatenteHayır, Herkes İçin Aşı yazan dövizlerle kısa videolar ve fotoğraflarla paylaşımlar yapmaya ve mümkün olan yerlerde eylemler düzenlemeye çağırıyoruz.
İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)
11 Nisan 2021
Yorumlar kapalıdır.