Cargill’de işçiler kazandı: “Patronlar işçilerin sendikalı olma hakkına saygı duymayı öğrenecek!”

Bursa’daki Cargill fabrikasında 17 Nisan 2018’de sendikal örgütlenme yapan işçilerin “kota fazlalığı ve daralma” gerekçesiyle işten atılmasıyla başlayan direniş, işçilerinin zaferiyle sonuçlandı. 7 yıl süren örgütlenme mücadelesi ve 1280 günlük direnişin ardından Tekgıda-İş Sendikası yetki tespit belgesini aldı. Kar, kış demeden seslerini duyurmaya çalışan işçilerin sıradaki gündemi, sekiz işçinin işe iadesi ve Cargill patronuyla masaya oturarak toplu iş sözleşmesinin imzalanması.

Tam 3,5 yıl süren bir direniş, dile kolay! Mahkeme koridorlarından fabrika önlerine, oradan Ankara’ya uzanan bu yolculuk bugün Cargill’in önünde davul zurnayla taçlandı. Cargill işçileri hepimize mücadele azminin dersini verdi. Bundan dokuz ay önce 24 Ocak’ta İşçi Demokrasisi Partisi olarak gerçekleştirdiğimiz bir etkinlikte söz alan Cargill işçisi kararlılıklarını şöyle ifade etmişti: “İşten atıldık, önümüzde iki seçenek vardı; ya gidip başka fabrikada işbaşı yapacaktık ve bir süre sonra aynı sorunları orada da yaşayacaktık ya da anayasal hakkımız için mücadele edecektik. Biz ikincisini seçtik. Baskılara, engellere rağmen geri adım atmadık, her seferinde mücadeleyi bir üst çıtaya taşımaya çalıştık.(…) Bize 1000 gündür mücadele verdiniz, kazandınız diyorlar. Biz o fabrikada sendikal haklarımıza saygı duyulup bize tekrar işbaşı yaptırılana kadar kendimizi kazanmış görmüyoruz. Biz tazminatlarımızı aldık, sendikal davalarımızı kazandık ama mücadeleye devam ediyoruz çünkü bu ülkede her şeyi para ile çözmeye çalışan patronlara karşı işçinin derdinin her zaman para olmadığını, insanları anayasal haklarını kullandıklarında bu şekilde cezalandıramayacaklarını öğrenmeleri gerekiyor. Bu açıdan bizimki tüm işçi sınıfı adına verilen bir mücadele…” İşte bu sözlerle ifade bulan güçlü direniş bugün Cargill fabrikasına sendikayı sokmayı başardı. Bu zafer yalnızca Cargill fabrikası patronuna karşı değil, anayasal sendikalaşma hakkını çiğneyen tüm patronlara karşı kazanılmıştır.

Cargill işçileri bize, patronlarla devletin ittifakına karşı yapılması gereken tek bir seçeneğimiz olduğunu gösterdi; o da birbirimize güvenmek ve örgütlenmek.

Cargill işçilerinin zaferini selamlıyoruz!

Yorumlar kapalıdır.