Pandeminin sonu görünmüyor çünkü patentler kaldırılmadı

Önce Delta, şimdi de Omicron olmak üzere Covid-19’un yeni varyantları, aşılamalara rağmen pandeminin bir üçüncü yılının da olacağının habercileri oldu.

Aşı Teminatı İçin Afrika İttifakı’nın sözcüsü Ayoade Olatunbosun-Alakija geçtiğimiz günlerde şunları dile getirdi: “Bu varyantın ortaya çıkışı kaçınılmazdı. Bunun nedeni, gelişmiş ülkelerin aşıları istifleyerek aşı kıtlığına yol açmış olmasıdır.”

Ancak Omicron varyantının ortaya çıkmasının tek sebebi istifleme ve stok yapma değil; aynı zamanda çokuluslu şirketlerin sahip oldukları patentlerin garanti ettiği aşı üretimi üzerindeki kapitalist tekel de bu varyanttan sorumlu. Bu durum, uygun teknolojiye ve insan kaynaklarına sahip olmalarına rağmen ülkelerin toplu aşı üretmelerine engel oluyor. Bu ülkeler arasında Güney Afrika, Brezilya, Arjantin, Meksika ve farklı kıtalardan başka ülkeler de var.

Aşı karşıtlarının iddia ettiklerinin aksine, yeni varyantların ortaya çıkışının nedeni aşıların işe yaramaz olması değil. Bu varyantlar ortaya çıkıyor çünkü dünya nüfusunun büyük bir kesimi aşılanmadı. Bu, daha bulaşıcı olabilecek olan yeni mutasyonların ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Covid-19 aşıları ile ilaçlarının farmasötik tekeller için bir kapitalist alım-satım işi olması, bu varyantların öncelikli nedenidir. Genel olarak ilaç sektörünün üzerinde zaten bir kapitalist tekel bulunmaktadır. Bütün dünya nüfusunun kitlesel olarak aşılanabilmesi için patentlerin ortadan kaldırılması bir zorunluluktur.

Ölümcül bir karaktere sahip olan Covid-19’u bitirmek ve diğer pandemilerin patlak vermesini durdurabilmek için aşılar ve ilaçlar üzerindeki patentler kaldırılmalıdır. Böylece bunlar dünyanın bütün ülkeleri ile sakinlerinin erişimine özgürce açık olacaktır. Aynı zamanda kamu sağlık sistemlerinin işçilerin ve onun kullanıcılarının denetiminde yönetilmesi ve herkes için parasız ve nitelikli kılınması için de mücadele etmek gerekmektedir.

Yorumlar kapalıdır.