BDS Türkiye’den Herzog’un ziyaretine ilişkin açıklama: “Apartheid ve işgal normalleştirilemez!”

BDS Türkiye’nin (Filistin İçin İsrail’e Boykot Girişimi), İsrail Cumhurbaşkanı İzhak Herzog’un 9-10 Mart tarihleri arasında yapacağı Türkiye ziyaretine ilişkin olarak “Apartheid ve işgal normalleştirilemez!” dediği açıklamasını okurlarımızla paylaşıyoruz.

***

BDS Türkiye, İsrail Cumhurbaşkanı İzhak Herzog’un 9-10 Mart tarihleri arasında yapılacağı açıklanan Türkiye ziyaretine tepki gösterdi.

“Apartheid ve işgal normalleştirilemez!” diyen BDS Türkiye’nin, konuya ilişkin açıklaması şöyle:

1948’den bugüne dünya üzerinde kendisini “İsrail” diye adlandıran bir oluşum var. Bu oluşum, ırk temelli bir devlet tesis etmek adına tarihsel Filistin topraklarını askeri işgale uğratarak binlerce Filistinliyi katledip yüzbinlercesini kendi toprağından koparmıştır. Bu işgal ve katliam pratiği hiç durmadan bugüne dek devam etmiştir. Bugüne gelindiğinde ise kendi yurdunda kalabilen yaklaşık 5 milyon Filistinlinin bir kısmı ikinci sınıf vatandaş statüsünde, bir kısmı yoğun askeri işgal ve kontrol altında, bir kısmı da 15 yıldır kesintisiz devam eden ağır bir abluka altında yaşamını sürdürmektedir. “Devlet” olma iddiasındaki bu oluşum süregiden işgalini genişletmek ve Filistin halkını bir araya gelemeyecek şekilde parçalamak amacıyla hala resmi sınırlarını bile açıklamaktan kaçınmaktadır. Ve bu haliyle dünyadaki tek örnektir. Ne yazık ki önümüzdeki günlerde bu oluşumun Cumhurbaşkanı sıfatıyla İzhak Herzog’un Türkiye’ye geleceği ve üst düzey temaslarda bulunacağı açıklanmıştır. Yapılacak olan görüşmelerin, Filistin halkının talep ve beklentilerinin aksine bu oluşumun normal bir “devlet” olma iddiasına katkı sunacağı çok açıktır.

Filistinlilerin tarihsel haklarını eksiksiz şekilde elde etmesi için Filistin halkının dünya halklarına yaptığı dayanışma ve İsrail’e her alanda boykot uygulama çağrısına kulak vererek mücadele yürüten BDS Türkiye olarak biz diyoruz ki; Kudüslülerin anayurtlarında ev yapmak için alamayacakları askeri izinlere mahkum edilmesi normal değilse, Nakab köylülerinin evlerinin yüzlerce kez yıkılması normal değilse, Batı Şerialıların –bir iş bulabilirlerse- işe gitmek ya da akrabalarını ziyaret etmek için onlarca kontrol noktasından geçmek zorunda olması normal değilse, Gazze’deki insanların temiz suya, elektriğe ve asgari tıbbi hizmetlere erişememesi normal değilse, Filistinlilerin utanç duvarlarıyla, elektrikli tel örgülerle dünyadan izole edilmeleri normal değilse, Filistinli çocukların, gençlerin, bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinin sistematik olarak engellenmesi normal değilse, 74 yıldır kendi yurdundan dünyanın her yerine sürülmüş milyonlarca Filistinli mültecinin yurtlarına dönememesi normal değilse, bunlara neden olan ırk-ayrımcı ve işgalci bir oluşum da normal olamaz!

Türkiye’de yaşayan Filistin dostu tüm kişi, kurum, sendika, örgüt ve partileri Filistin halkının taleplerini haykırmaya davet ediyoruz: Filistin’deki işgal bitirilinceye dek, Filistin halkına uygulanan ayrımcılık son buluncaya dek, Filistinli mülteciler yurtlarına dönünceye dek, İsrail’le tüm askeri, ticari, diplomatik, akademik, kültürel ilişkiler kesilsin!

#ApartheidNormalleştirilemez

#İşgalNormalleştirilemez

BDS Türkiye

Yorumlar kapalıdır.