Amazon ve Google işçileri, İsrail apartheid’ı için teknoloji üretmeyi reddediyor

Amazon ve Google işçilerinin, #NoTechForApartheid (Apartheid için teknolojiye hayır) kampanyası kapsamında yayımladığı deklarasyonun çevirisini okurlarımızla paylaşıyoruz.

***

Şu anda, Filistin ve İsrail’deki şiddetten etkilenen bütün topluluklarımız halihazırda kaybedilen hayatların yasını tutuyor ve gelecek acı ve ölümlerin korkusuyla yaşıyor. Amazon ve Google çalışanları olarak, tüm yaşamın kutsal kabul edildiği ve teknolojinin tarifi güç bir şiddete hizmet etmek yerine toplumları kalkındırmak için kullanıldığı bir geleceğe olan bağlılığımızla duruşumuz hâlâ geçerli.

İsrail ordusu ve hükümetinin Filistinlileri gözetlemeye, ayrımcılığa tabi tutmaya ve öldürmeye devam etmesi için teknoloji araçları geliştirmeyi reddediyoruz. Bu araçlar bizi bu şiddet anına getiren ırksal tahakküm ve acımasız askeri işgal sistemini güçlendirdi. Amazon ve Google teknolojileri İsrail apartheid hükümetine ve ordusuna güç vermeye devam ettiği sürece, Filistinli ailelerin ve Gazze’deki mahallelerin tamamını yok eden ve ayrım gözetmeksizin yapılan konut bombardımanları da dahil olmak üzere, bu yıkımın suç ortağıdır.

Emekçiler olarak etnik temizliğin suç ortağı olmayı reddediyoruz.

Amazon ve Google’daki patronlarımızın, İsrail ordusu ve hükümetine, son birkaç gündür gördüğümüz tarifsiz şiddetin temel nedenleri olan apartheid ve işgali güçlendiren sofistike teknoloji sağlayan “Project Nimbus” adlı 1,2 milyar dolarlık sözleşmeyi derhal iptal etmelerini talep ediyoruz.

Filistin halkının 75 yıllık işgale karşı direnişinde, yaşam ve özgürlük mücadelesinde onlarla tam dayanışma içindeyiz. Vicdan sahibi tüm teknoloji çalışanlarını talebimize katılmaya çağırıyoruz.

Apartheid İçin Teknolojiye Hayır. Etnik Temizlik İçin Teknolojiye Hayır.

AMAZON VE GOOGLE ÇALIŞANLARI, APARTHEID İÇİN TEKNOLOJİYE HAYIR KAMPANYASININ YANINDA.

***

Çevirmenin notu:

Nimbus Projesi, İsrail hükümeti ve ordusunun bir bulut bilişim projesidir. İsrail Maliye Bakanlığı Nisan 2021’de sözleşmenin “hükümete, savunma kuruluşuna ve diğerlerine her şeyi kapsayan bir bulut çözümü sağlamak” olduğunu duyurdu.” Sözleşme kapsamında şirketler, “bilgileri İsrail sınırları içinde sıkı güvenlik kuralları altında tutacak” yerel bulut siteleri kuracak.

Nimbus Projesi’nin planlanan dört aşaması var: Birincisi, bulut altyapısının satın alınması ve inşa edilmesi, ikincisi operasyonların buluta taşınması için hükümet politikasının oluşturulması, üçüncüsü operasyonların buluta taşınması ve dördüncüsü bulut operasyonlarının uygulanması ve optimize edilmesi. 1,2 milyar dolarlık bir sözleşme kapsamında, teknoloji şirketleri Google (Google Cloud Platform) ve Amazon (Amazon Web Services), İsrail devlet kurumlarına yapay zekâ ve makine öğrenimi de dahil olmak üzere bulut bilişim hizmetleri sağlamak üzere seçildi.

İsrail’in proje için belirlediği şartlara göre Amazon ve Google’ın boykot baskısı nedeniyle hizmetlerini durdurması sözleşmeyle yasaklanıyor. Teknoloji şirketlerinin herhangi bir devlet kurumuna hizmet vermeyi reddetmesi de yasaklanmış durumda.

Yorumlar kapalıdır.