Ukrayna direnişinde yer alan sola politik ve maddi destek

İşçi Demokrasisi Partisi olarak, Rus işgaline karşı Ukrayna direnişini desteklemek gerektiğine dair net bir görüşümüz var. Dünya partimiz olan İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) ile birlikte, Ukrayna’daki Dayanışma Operasyonu’nu destekliyoruz.

Dayanışma Operasyonu (DO), Ukrayna’daki devrimcilerin Rus işgaline karşı bir araya geldiği ortak bir platform. DO, Bölgesel Savunma Birimleri aracılığıyla askeri olarak, sendikalar aracılığıyla insani yardım sağlayarak ve ülke içinde yerinden edilmiş insanlara ev sahipliği yaparak direnişin aktif olarak içinde yer alıyor.

Amacımız, bağımsız sınıf perspektifinden hareketle bir dayanışma hareketi inşa ederek, Avrupa’nın ve tüm dünyanın sol, devrimci örgütleriyle birlikte Ukrayna soluna politik ve maddi destek sağlamak.

NATO’ya kesinlikle karşıyız. Bununla birlikte, Avrupa solunun birçok kesimi gibi NATO karşıtlığını Putin’in emperyalist saldırganlığını aklamak için bir mazerete dönüştürmüyoruz. NATO’yu işçi sınıfı bakış açısıyla gayrimeşru ve karşıdevrimci bir örgüt olarak görüyoruz.

Kampanya’ya nasıl katkıda bulunabilirsiniz?

– Ukrayna işgaline karşı etkinlikler ve sohbetler örgütleyerek Ukrayna’daki sol örgütlerin sesine ses katabilirsiniz.

– İlk yardım çantalarının satın alınması için para toplayabilirsiniz.

***

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in sendikalara, emek ve halk örgütlerine, sola çağrısı

Dünya çapında birleşik bir seferberlik yaratabilmek için aşağıdaki talepleri sahiplenelim:

– Putin’in birlikleri Ukrayna’dan dışarı!

– Ukrayna halkının direnişini destekleyelim!

– NATO’ya hayır!

Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali, emek ve halk hareketleri ile solun tüm örgütleri tarafından reddedilmelidir. Putin’in bu savaşı başlatarak gerçekleştirdiği katliam ve yıkımı haklı çıkaracak hiçbir mazeret yoktur. Putin’in işgalci birliklerini kovmak için dünya çapında gelişen seferberlikleri destekliyoruz. İşgali yenilgiye uğratması için Ukrayna direnişini destekliyoruz. Ukraynalıların kendilerini savunma hakkını ve Ukrayna halkının kendi kaderini tayin hakkını savunuyoruz.

Rus işgalini kesin bir şekilde reddederken, Kuzey Amerika ve Avrupa emperyalizmlerinin Ukrayna’ya dönük herhangi bir müdahalesinin de tamamen karşısındayız. Bu ülkelerin hükümetlerinden tamamen bağımsız bir tutumla, onların askeri aygıtı olan NATO’yu kesinlikle reddediyoruz. Geçmişte, ABD’nin Irak’ı işgalinin yenilgisi için mücadele etmiştik ve Irak halkının işgale karşı direnme hakkını savunmuştuk. Bugün de benzer nitelikte bir işgale karşı sesimizi yükseltiyoruz. Irak halkının direnişine, Saddam Hüseyin rejimine herhangi bir politik destek sunmaksızın katılmıştık. Tıpkı o zaman olduğu gibi şimdi de Ukrayna halkının direnişine verdiğimiz desteğin kapitalist Zelenski hükümetine bir politik destek sunmakla ya da kitlelerde ona karşı bir güven inşa etmekle hiçbir ilgisi yoktur.

Bu bağımsız politik tutumdan hareketle, yukarıda belirtilen taleplerin hayata geçirilmesi için uluslararası düzeyde bir eylem planı ortaya çıkarmak üzere geniş bir eylem birliği hareketini örgütlemeyi öneriyoruz. Belirttiğimiz taleplere Rusya’yla diplomatik ilişkilerin kesilmesi, Rusya’da savaş karşıtı tutumu nedeniyle hapsedilenlerin serbest bırakılması gibi talepler ekleyerek bu kampanyayı genişleteceğiz. Bu çerçeve üzerinden iletişime geçmeyi ve ortak bir bildiri yayımlamayı öneriyoruz.

5 Mart 2022

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) Uluslararası Sekreterliği

***

Dayanışma Operasyonu kendisini anlatıyor!

Biz kimiz?

Dayanışma Operasyonu, Ukrayna’daki emperyalist saldırıya karşı, Ukrayna halkının içerisinde direnişe katılan sol güçlere destek sunmak için savaş sırasında örgütlenmiş antiotoriter ve gönüllü bir ağdır.

Ne yapıyoruz?

Bölgesel Savunma Birimlerinin bir parçası olarak savaşan insanlara, onların ailelerine ve mültecilere yardım ediyoruz. İnsanları ortak bir amaç etrafında birleştirmeyi amaçlayan solcu taban girişimlerini destekliyoruz. Topladığımız destekler Ukrayna’da en çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerin ve askeri koruyucu ekipmanların satın alınmasını ve insani yardımın ulaştırılmasını sağlıyor. Yaptığımız çalışmalar hakkında daha fazla bilgi almak için günlük paylaşımlarla güncel tuttuğumuz web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar kapalıdır.