Saldırılara rağmen mücadeleler sürüyor

Ekonomik kriz, işçi ve emekçiler için her gün daha da ağırlaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanının itiraf ettiği gibi patronların daha çok kazanması için krizin tüm yük işçi ve emekçilere sırtına bindiriliyor. Durum öyle bir noktaya geldi ki “tarihi” ilan edilen asgari ücret zammı hiçbir şeye yetmemeye başladı. Bugün asgari ücretle çalışan herkes -tüm aile çalışsa dahi- yoksul durumda.

İşçi ve emekçilerin gündemi yalnızca ücretlerle sınırlı değil; çalışma koşulları, fazla mesailer, hak gaspları, mobbing gibi birçok sorun iş yaşamının tamamında emekçilerin temel sorunları arasında yer alıyor. Birçok fabrika ve işyerinde emekçiler bu sorunlara karşı henüz yalıtık da olsa örgütleniyor ve mücadele ediyor.

Asgari ücrete yapılacak ara zam görüşmelerinde Çalışma Bakanı Bilgin, örgütsüzlüğün düşük ücretler konusunda en büyük sorun olduğunu söyledi. Ancak hem kendi bakanlığının hem de hemen yanı başında oturan patron temsilcilerinin bu sorunun ana nedeni olduğunu eklemeyi unuttu. Her sektörden emekçiler insanca bir yaşam için mücadeleye ve örgütlenmeye giriştikleri anda patronlar işçileri işten çıkararak saldırıya geçiyor.

TMK, Efe Rakı, Smart Solar, Alpin Çorap, Lezita, Termokar fabrikalarında birçok işçi sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı. İşten atılan işçiler basın açıklaması, üretim durdurma ve direniş gibi birçok yöntemle mücadelelerini sürdürüyorlar. Bakan Bilgin örgütsüzlük konusunda samimi ise yapması gereken ilk şey işten çıkarmaları yasaklamak için harekete geçmek olmalı, böylece örgütlenmeye karşı en kuvvetli saldırı aracı patronların elinden alınmış olur.

Mücadeleler yalnızca bu kadarıyla sınırlı değil. Sağlık çalışanlarının kötü koşullar ve ücretlere karşı grevleri devam etmekte, Neşe Plastik’te ve Mutlu Akü’de grevler TİS’te anlaşmaya varılıncaya kadar sürdü, Paşabahçe’de işçiler fazla mesaiye kalmama eylemi gerçekleştirdi, Ağaç A.Ş. işçileri direnişlerini TİS hakkı kazanarak zaferle bitirdi.

Ekonomik krizde derinleşme ve faturanın işçi ve emekçilere yüklenmeye çalışılması önümüzdeki aylarda da devam edecek. Buna karşı emekçilerin mücadeleleri tüm saldırılara rağmen sürmeye devam edecek. Bugün yapılması gereken, bu mücadeleleri birleştirmek ve insanca yaşamın imkânlarını yaratmak.

Yorumlar kapalıdır.