İUB-DE: 23 Eylül küresel iklim grevi gününde seferber olalım

Fridays for Future (Gelecek İçin Cumalar) tarafından çağrısı yapılan küresel protesto veya “iklim grevi”, bu 23 Eylül Cuma günü yapılacak. Bu hareket, İsveç Parlamentosu önünde kamp kuran ve iklim değişikliğini durdurmak adına karbon emisyonlarını azaltmak için acil önlemler talep eden 15 yaşındaki Greta Thunberg önderliğinde 2018’de başladı. 2019 yılında dünya çapında dört milyon öğrencinin ve insanın sokaklara döküldüğü bir “iklim grevi” yaşandı. Bu grev, her yıl eylül ayında düzenleniyor.

Bu hareket, ayrıca, aldığı az sayıdaki karara uyulmasını sağlayamadığı için BM iklim zirvelerini bir aldatmaca olarak kınıyor. Zira mevcut tabloya bakıldığında, felakete yol açacak küresel ısınmayı önlemek için 2030 yılına kadar yüzde 45’e düşürülmesi gereken fosil petrol kaynaklı karbondioksit emisyonları artıyor.

Şimdi de Ukrayna’daki savaş nedeniyle Avrupa’da gazın azalmasını bahane ederek, yeniden en berbat çevre kirletici madde olan kömürün üretimine ağırlık veriyorlar. Bir diğer büyük enerji gideri olan silah üretimini de artırdılar.

Avrupa’da bu yaz sıcaklık artışı, kuraklıklar ve orman yangınları açısından son 70 yılın en kötü yazı oldu. Latin Amerika’da da orman yangınları ve kuraklıklarla karşı karşıyayız. Ve anlaşılan o ki, petrol, kömür, gaz veya biyoyakıtların (petrole dönüştürülen sebzeler) kullanımı azaltılmazsa, bu durum daha da kötüleşmeye devam edecek.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak biz, kapitalizmin dünyadaki yaşamı yok ettiğini düşünüyoruz. Kapitalistler ve onların hükümetleri, kârlarını etkileyeceği için yenilenebilir enerjiye hiç ilgi duymuyorlar. Bu nedenle, bu felaketi önlemek için kapitalist-emperyalist sisteme son vermeliyiz; çokuluslu maden, tarım ve petrol tekellerini kamulaştıracak olan, halkın ve çevresel yıkım ile iklim değişikliğine karşı mücadelenin ihtiyaçlarına dayanan bir biçimde, demokratik olarak ekonominin planlandığı işçi-halk hükümetleri inşa etmeliyiz.

Bu stratejik yolda, yalnızca gençlerin ve emekçi ve ezilen halkların uluslararası seferberliği kirletici yakıtları kararlı bir şekilde azaltmayı ve devam eden çevresel yıkıma karşı enerji politikalarının gerçek bir dönüşümünü dayatabilir.

Bu nedenle, 23 Eylül Cuma günü için çağrısı yapılan “iklim grevi” tamamen meşru ve gereklidir. İUB-DE olarak bu küresel greve tam destek verdiğimizi ilan ediyoruz. Herkesi, her ülkedeki seferberliklere ve ortak eylemlere katılmaya çağırıyoruz.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

21 Eylül 2022

Yorumlar kapalıdır.