İDP’nin “İran’da kadınların ve emekçi halkın seferberliği” etkinliği düzenlendi

İran’da Mahsa Jina Amini’nin ahlak polisi olarak da bilinen İrşad devriyeleri tarafından darp edildikten sonra hayatını kaybetmesinin ardından kadınların öncülüğünde başlayan seferberlik tüm ülkeye yayıldı. İran halkıyla uluslararası destek ve dayanışma sürerken Türkiye’de de destek eylemleri gerçekleştirildi.

İşçi Demokrasisi Partisi, İran’daki seferberliğin durumunu anlamak ve dayanışmanın olanaklarını tartışmak üzere İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) ve Kadın Dayanışması ile birlikte 8 Ekim Cumartesi günü etkinlik düzenledi. Etkinliğe Zoom’dan bağlanan İranlı sosyalist feminist aktivist Fatemeh Masjedi, İran’da kadınların ve emekçi halkın seferberliğini aktardı.

Masjedi konuşmasında, İran’da diktatörlük rejimine karşı seferberliğin tüm ülke çapına yayıldığını, seferberliğe yalnızca kadınların değil emekçi ve ezilen yoksul halkın, erkeklerin de katıldığını ve protestoların kısa sürede rejim karşıtı bir devrimci harekete dönüştüğünü vurguladı.

“Jina’nın öldürülmesi bardağı taşıran son damla oldu” diyen Masjedi, kadınların bedenleri üzerindeki erkek egemen tahakküme karşı isyanlarının, diğer azınlık ulusların ve işçilerin mücadelelerini tetiklediğini, seferberliğe lise-üniversite öğrencilerinden, sanatçılardan, akademisyenlerden ve toplumun çok çeşitli kesimlerinden destek geldiğini aktardı.

Halkın geniş kesimlerinde kısa sürede rejim karşıtı politik bir bilincin oluştuğunu ve bu politik bilincin kendisinin bile çok önemli bir kazanım olduğunu ifade etti. “Bu devrim, önceki seferberliklerden çok farklı. Çünkü öncelikle niceliksel olarak yıllardır biriken öfke şu an patladı ve kolektif, çoğunlukçu ve dönüştürücü bir önderlik yarattı. Yerellerde seferberliği yöneten irili ufaklı önderlikler gelişti, bu nedenle rejimin seferberliği kontrol etmesi ve bastırması daha da güçleşti. Batı medyası da seferberliği manipüle edebilmek adına tek bir önderlik arayışında ve bunu bulamadıklarında önderliksiz bir hareket olduğunu ve bunun için sönümleneceğini söylüyorlar, oysa bu tamamen yanlış!” diyerek seferberliğin potansiyellerini vurguladı. Doğan yeni önderliğin önceki önderliklerde olduğu gibi rejimle pazarlık masasına yanaşmayacağını, zira önceki seferberliklerde bunun denendiğini ve devletin bu pazarlıklarda kadınlara ve emekçilere herhangi bir pay vermediğini açıkladı.

Seferberliğin birleştiği temel talebin rejimin devrilmesi, diktatörün alaşağı edilmesi ve ilk hedefin de anayasayı değiştirecek, kitlelerin ihtiyaçlarını öne çıkaracak bir referandum olduğunu iletti. Katılımcıların benzer sorunları paylaştığımız İranlı sınıf kardeşlerimizle dayanışmak adına neler yapabileceğimizi tartışmasının ardından etkinlik sona erdi.

1 CYorum
  1. […] İşçi Demokrasisi Partisi olarak Kadın Dayanışması’yla birlikte bir etkinlik yapmıştık. Bu etkinlikte İranlı sosyalist feminist aktivist Fatameh Masjedi bize İran’da […]

Yorumlar kapalıdır.