Enflasyon vergisi

Yılı yüksek bir enflasyon ve yüksek bir cari açıkla kapatıyoruz. Düşük faiz, para bolluğu yaratıyor. O da borçlanarak bir çeşit kredi tüketimini artırıyor. Herkesin tüketime yöneldiği bir dönemde eğer ekonomi bu tüketim talebinin tamamını karşılayacak yeterlilikte arza sahip değilse ithalat da önü alınamaz bir şekilde yükseliyor. Turizm gelirleri rekor kırsa da cari açığı kapatacak düzeyde değil. Tam tersine, 2022’de cari açıkta tarihi bir rekor kırılmış durumda.

Seçime giderken uygulanan ekonomi politikasının topluma maliyeti cari açıkla sınırlı değil. Kesenin ağzını ilk olarak bankalar için açtılar. Kredi koruma mevduatının maliyetinin büyük bir bölümünü Hazine üstlenirken düşük faizle bankalar paraya boğuldu. Sonuç; banka kârlarının rekor kırması oldu. Hazine cari açığı da dahil ettiğimizde üstlendiği bu yükü yaklaşık bir yıldır emekçilerden çıkarıyor. Bizim saldırı politikası olarak addettiğimiz bu durum, enflasyonun bir vergi biçimi olarak uygulanması ve toplumsal alım gücümüzü düşürmesiyle sonuçlanıyor. Seçime giderken bu politika azalmak şöyle dursun artarak sürecek.

Türkiye’de yaşamanın bedeli yükseldi. Artık yaşamak için daha çok para harcamak zorundayız. 2023 için asgari ücret artırıldığında bu durum katlanarak artacak. Her şeyden önce yaşamak için daha fazla harcamamız, daha fazla ÖTV ve KDV vereceğimiz anlamına geliyor. TL bilinçli olarak değersizleştirildi. Bu durum TL’yi elinde tutan halk açısından adeta bir vergi gibi etki yaratmaya başladı. Enflasyon devletin nominal borçlarının reel değerini azalttığı için, yüksek enflasyonda devletin reel geliri dolaylı olarak da olsa artar. Yani iktidarlar borçlarının anapara ve faizlerini yüksek enflasyon yüzünden değeri düşen ulusal para ile geri ödediklerinden, reel olarak bir gelir sağlamış gibi olurlar. Buna şirketlerin TL cinsinden borçları da dahildir.

Kısaca özel borçlar emekçilerin alım gücü düşürülerek topluma enflasyon yoluyla ödettiriliyor. Süreç emekçiyi yoksullaştırırken, sermayedarları zenginleştiriyor ve servet elde etme süreci bir kumara dönüşüyor. İktidarın oynadığı bu kumarın bedelini ödemek zorunda değiliz. Ya enflasyonu durdurun ya da o koltuklardan inin!

Yorumlar kapalıdır.