Arjantin’de Sosyalist Sol lokaline yapılan faşist saldırıyı kınıyoruz

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak, La Plata’da aşırı sağcı bir grubun İUB-DE’nin Arjantin partisi olan Sosyalist Sol’un lokaline yönelik silahlı saldırısını kınıyoruz.

Sol Cephe-Birlik’in (FIT-U) bir bileşeni olan Sosyalist Sol’dan yoldaşlarımızla dayanışma içerisindeyiz ve Arjantin hükümetinden faillerin soruşturulmasını ve cezalandırılmasını talep ediyoruz.

Bu faşist grupların Arjantin’de ve tüm dünyada suç eylemlerini, demokratik olduğunu iddia eden tüm kesimlerin bu eylemlerin karşısında durması ve birleşik seferberlik örgütlemesi ile kökünden söküp atmalıyız.

İUB-DE Uluslararası Yürütme Komitesi

28 Mart 2023

*****

1976’daki darbenin yıldönümünden birkaç gün sonra, bir grup maskeli kişinin Sol Cephe-Birlik bileşeni Sosyalist Sol’un La Plata lokalini silahla tehdit ettiği bir video elimize geçti.

Videoda binanın kaldırımında duran maskeli iki kişi görünüyor. İçlerinden biri bir silah çıkarıyor ve içerideki insanlara ateş eder gibi yapıyor. Video bundan sonra sonlanıyor ve binadaki insanlar böylesine ciddi bir şiddet ve korkaklık eyleminden asla haberdar olmuyor.

Videonun tamamı, maskelilerin aşırı sağcı lider Javier Milei’nin takipçisi Buenos Aires merkezinden (CABA) bir grup “aşırı sağcı” olduğunu gösteriyor. Görünüşe göre, “Kyle Rittenhouse Kültür Merkezi”nin lideri, neo-faşist, kadın düşmanı ve tacizci Jose Derman ile röportaj yapmak üzere La Plata şehrinde bulunuyorlardı.

Hâlâ azınlıkta ve marjinal olan bu neo-faşist eylemler, Milei’nin koruması ve son askeri diktatörlüğün soykırımını inkar eden kışkırtıcı konuşmaları zemininde ortaya çıkmaktadır. Milei sol partileri tehdit etti: “solcu o.. çocukları, titreyin!”. CABA’nın bölgesel vekili Ramiro Marra, “piqueteros” (yoksulluğa ve işsizliğe karşı protestolar düzenleyen hareket) karşıtı bir hareket çağrısında bulunarak toplumsal protestolara saldırdı. Aşırı sağcı Jose Luis Espert kitle önderlerini alenen “kurşun ya da hapis” ile tehdit etmektedir. Dolayısıyla, bu saldırıdan hepsini sorumlu tutuyoruz.

Peronist Herkesin Cephesi (Frente de Todos) hükümetinin ve liberal sağ Değişim için Birlikte’nin (Juntos Por el Cambio) muhalefetinin büyüyen toplumsal protestolara dönük tutumları bu grupları cesaretlendiriyor. Haftalar önce bir toplantıda başkan yardımcısı Cristina Kirchner Peronizmi “düzenin ve güvenliğin partisi” olduğunu ilan etti. Buenos Aires bölgesini yöneten Peronist Kicillof ise Guernica’daki baskılardan ve Facundo Castro’nun ölümünden sorumlu olan, protestoları “zorbalık” olarak nitelendiren Sergio Berni’yi Güvenlik Bakanı olarak atadı. Cumhuriyetçi Öneri (PRO) lideri ve başkan aday adayı Patricia Bullrich de halk eylemlerinin şiddetle bastırılması çağrısında bulunuyor. Tüm bunlar sola ve toplumsal mücadelenin öncülerine yönelik tehdit ve saldırılar için zemin yaratmaktadır.

Siyasi partileri, kitle örgütlerini, öğrenci ve insan hakları örgütlerini, Sol Cephe-Birlik’ten Sosyalist Sol’a yönelik bu ciddi tehdidi kınamaya çağırıyoruz. Neofaşizmle tüm cephelerde yüzleşmek için en geniş birlik çağrısında bulunuyoruz.

Yorumlar kapalıdır.