Karadeniz Holding, Dominik Cumhuriyeti’nden dışarı! Dominik emekçilerinin mücadelesiyle tam dayanışma!

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) Türkiye seksiyonu olan İşçi Demokrasisi Partisi olarak, Türkiye merkezli Karadeniz Holding’in mavnalarının Dominik Cumhuriyeti’nin güney kıyısında yol açtığı toplumsal ve çevresel felakete karşı Dominik işçi sınıfıyla, yerli halklarıyla, yıkıma karşı mücadele eden bölge emekçileriyle ve İUB-DE’nin ülkedeki seksiyonu olan, kardeş partimiz Sosyalist İşçi Hareketi’yle tam ve koşulsuz olan dayanışmamızı ilan ediyoruz.

Karadeniz Holding enerji, finans, gemi inşası ve gayrimenkul dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor ve karada konuşlu enerji santralleri ve enerji gemilerinin işletmeciliğini yapıyor.

Holding, Dominik Cumhuriyet’inin güney kıyılarında bulunan iki mavnasında yakıt yakarak elektrik üretmekte, böylece atmosfere büyük sera gazları yaymakta ve Dominik’te korunmakta olan birçok doğal alanı yok etmekte. Son olarak 31 Ağustos’ta meydana gelen yakıt sızıntısı neticesinde, sahil şeridi boyunca oldukça kirletici ve zehirli bir atık yayılmış oldu.

Karadeniz Holding, yarattığı kirliliğin plajlara ulaşmadığını iddia eden bir açıklama yayımlamış olsa da, güney kıyısındaki yerli halkların ve çevre aktivistlerinin hazırladıkları ve yayımladıkları videolar tam tersine işaret ediyor. Dominik’in kolluk kuvveti olan Ulusal Polis Gücü, 31 Ağustos sızıntısını fotoğraflar ve videolar ile kayıt altına alan veya almaya çalışan gazeteciler ile aktivistlere saldırmakla kalmadı, onları tehdit de etti.

Bu, Dominik Cumhuriyeti’ndeki Karadeniz Holding mavnalarında gerçekleşen en az yedinci sızıntı. Holding, kapitalist Abinader hükümetiyle ve Türkiye’deki başkanlık rejimiyle yakın ve samimi ilişkilere sahip olduğu için, ekolojik ve toplumsal bir yıkım anlamına gelen zehirli yakıt sızıntıları nedeniyle hiçbir zaman cezalandırılmadı.

Karadeniz Holding’in neden olduğu bu kirlilik dalgası, Mayıs ve Ağustos aylarının arasında asit yağmurlarına yol açarak, binlerce insanın sağlığını olumsuz yönde etkiledi ve bölgedeki çiftçilerin mahsullerini yok etti. Haziran ayında ise, holdingin mavnaları, bölgedeki balıkların ölümüne sebep oldu. Karadeniz Holding’in emek ve çevre düşmanı enerji politikası ile uygulamaları, Puerto Viejo Mangrove Yaban Hayatı Koruma Alanı’nı tehdit etmeyi sürdürüyor.

Holding, Dominik Cumhuriyeti’nde yolsuzlukla suçlanan politikacılarla bir ittifak halinde. Dominik Cumhuriyeti’ni 19 milyon pesoya kadar dolandırmış olan ve bir yolsuzluk şebekesiyle bağlantısı nedeniyle ev hapsine alınan Ángel Lockward, firmanın en ateşli savunucularından. Ekim 2022’de Karadeniz Holding sözcüsü Lockward, kirletici mavnaların operasyon yeri olarak Los Negros de Azua bölgesini belirleyen kişinin merhum Bakan Orlando Jorge Mera olduğunu itiraf etti. Dolayısıyla Karadeniz Holding’in Dominik’te yarattığı sosyal ve çevresel felaketin doğrudan ortaklarından iki tanesi, kapitalist Abinader hükümeti ile Dominik egemen sınıfları.

Holding, tam da Dominik işçi sınıfının düşmanı olan hükümetle sahip olduğu bu yakın ilişki sayesinde, mavnalarını kıyılarına kurduğu kentlerin ve kasabaların askerîleştirilmesine neden oldu. Eylül 2022’de Karadeniz Holding’e karşı patlak veren eylemlerde, holdingin talebi neticesinde organize edilen polis saldırısında üç kişi yaralandı.

Karadeniz Holding, neden olduğu ekonomik, toplumsal ve çevresel yıkımın karşılığında Dominik ve Türk hükümetleri tarafından tazminata ve yaptırıma tabi tutulmalıdır. Holding, Dominik Cumhuriyeti topraklarını ve denizlerini derhal terk etmelidir.

Yaşasın uluslararası sınıf dayanışması!

Yorumlar kapalıdır.