Filistin sendikalarından acil eylem çağrısı

Tüm suç ortaklığına son verin, İsrail’i silahlandırmayı durdurun!

İsrail, sürekli bombardımana maruz bıraktığı 1,1 milyon Filistinlinin Gazze’nin kuzeyini tahliye etmesini talep etti. Bu zalim hamle, İsrail’in, ABD ve Avrupa devletlerinin çoğunluğunun tereddütsüz desteği ve aktif katılımıyla gerçekleştirdiği Gazze’deki 2,3 milyon Filistinliye karşı benzeri görülmemiş ve acımasız katliamlar gerçekleştirme ve burayı tamamen etnik temizliğe uğratma planının bir parçası. Cumartesi gününden bu yana İsrail, Gazze’yi hiçbir ayrım gözetmeksizin ve yoğun bir şekilde bombaladı; yakıtı, elektriği, suyu, gıdayı ve tıbbi malzemeleri kesti. İsrail, 724’ü çocuk olmak üzere 2.600’den fazla Filistinliyi öldürdü, mahalleleri yerle bir etti, aileleri yok etti ve 10.000’den fazla insanı yaraladı. Bazı uluslararası hukuk uzmanları İsrail’in soykırım eylemlerine karşı uyarılarda bulunmaya başladı.

Diğer yerlerde İsrail’in aşırı sağ hükümeti, Filistinlilere karşı artan saldırıları ve pogromları kolaylaştırmak için Filistin’in 1948’deki topraklarında ve işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan aşırılıkçı yerleşimcilere 10.000’den fazla tüfek dağıttı. İsrail’in eylemleri, katliamları ve söylemleri, onun uzun zamandır vaat ettiği ikinci Nakba’yı gerçekleştirme, mümkün olduğu kadar çok Filistinliyi sürgün etme ve Filistinlilerin ebedi olarak boyun eğdirildiği bir ‘Yeni Ortadoğu’ yaratma niyetine işaret ediyor.

Batılı devletlerin tepkisi, uluslararası hukuka göstermelik bir selam bile vermeden, İsrail Devleti’ne tam ve eksiksiz destek oldu. Bu, İsrail’in dokunulmazlığını güçlendirdi ve ona soykırım savaşını sınırsız bir şekilde yürütme konusunda tam yetki verdi. Batılı devletler diplomatik desteğin ötesinde İsrail’e silah sağlıyor ve İsrail silah şirketlerinin kendi sınırları içindeki operasyonlarına onay veriyor.

İsrail askeri seferberliğini artırırken, Filistinli sendikalar uluslararası meslektaşlarımıza ve vicdan sahibi tüm insanlara, İsrail’in suçlarıyla her türlü suç ortaklığına son vermeleri, en acil olarak İsrail ile silah ticaretinin yanı sıra tüm finansmanın ve askeri araştırmaların durdurulması için çağrıda bulunuyor. Şimdi harekete geçme zamanı; Filistinlilerin hayatları tehlikede.

Bu acil öneme sahip, soykırıma varan durum ancak Filistin halkıyla küresel dayanışmanın kitlesel olarak artmasıyla önlenebilir ve bu, İsrail savaş makinesini dizginleyebilir. İsrail devletinin ve ablukanın altyapısında yer alan şirketlerin silahlanmasını önlemek için dünyanın neresinde olursanız olun acilen harekete geçmenizi istiyoruz. İtalya, Güney Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sendikaların daha önceki seferberliklerinden, İtalya’nın 1930’larda Etiyopya’yı işgaline ve 1970’lerde Şili’deki faşist diktatörlüğe karşı yapılan ve küresel dayanışmanın sömürgeci vahşetin boyutunu sınırlandırdığı başka yerlerdeki benzer uluslararası seferberliklerden ilham alıyoruz.

İlgili sektörlerdeki sendikalara çağrıda bulunuyoruz:

1. İsrail’e yönelik silah üretimini reddedin.

2. İsrail’e silah nakliyatını reddedin.

3. Sendikalarda bu yönde kararlar alınmasını sağlayın.

4. Özellikle kurumunuzla sözleşmeleri varsa, İsrail’in acımasız ve yasa dışı kuşatmasının uygulanmasına karışan suç ortağı şirketlere karşı harekete geçin.

5. Hükümetlere İsrail ile tüm askeri ticareti durdurmaları yönünde baskı yapın. ABD örneğinde, İsrail’e finansman sağlanmasına karşı çıkın.

Filistin halkıyla her türlü dayanışmayı yasaklama ve susturma girişimlerini gördüğümüz için bu çağrıyı yapıyoruz. Sendikaların geçmişte yaptığı gibi bugün de adaletsizlik karşısında sesini yükseltmesini ve harekete geçmesini istiyoruz. Filistin için adalet ve kurtuluş mücadelesinin sadece bölgesel ve küresel olarak belirlenmiş bir mücadele olmadığı inancıyla bu çağrıyı yapıyoruz. Bu, dünyanın tüm mülksüzleştirilmiş ve sömürülen halklarının kurtuluşu için bir kaldıraçtır.

Filistin Genel Sendikalar Federasyonu, Gazze

Kamu Hizmeti ve Meslek Erbabları Genel Birliği

Belediye Çalışanları Genel Sendikası

Anaokulu Çalışanları Genel Sendikası

Petrokimya İşçileri Genel Sendikası

Tarım İşçileri Genel Sendikası

Filistin Kadın Komiteleri Birliği

Medya ve Matbaa Çalışanları Genel Sendikası

Filistin Genel Sendikalar Federasyonu (PGFTU)

Filistinli Öğretmenler Genel Birliği

Filistinli Kadınlar Genel Birliği

Filistinli Mühendisler Genel Birliği

Filistin Muhasebeciler Derneği

Meslek Odaları Birliği, Kudüs

Filistin Diş Hekimleri Birliği – Kudüs Şubesi

Filistin Eczacılar Birliği – Kudüs Şubesi

Tabipler Birliği – Kudüs Şubesi

Mühendisler Birliği – Kudüs Şubesi

Ziraat Mühendisleri Birliği – Kudüs Şubesi

Veterinerler Sendikası – Kudüs Şubesi

Filistinli Gazeteciler Sendikası

Filistin Barolar Birliği

Filistin Hemşirelik ve Ebelik Derneği

Anaokulu Çalışanları Sendikası

Filistin Posta Hizmetleri İşçileri Sendikası

Filistin Üniversiteleri Profesörleri ve Çalışanları Birlikleri Federasyonu

Bağımsız Sendikalar Genel Federasyonu, Filistin

Filistin Yeni Sendikalar Federasyonu

Filistin Yazarlar Genel Birliği

Filistin Müteahhitler Birliği

Sağlık Çalışanları Sendikaları Federasyonu

Filistin Psikologlar ve Sosyal Hizmet Uzmanları Birliği

Yorumlar kapalıdır.